VIDEO Cei patru astronauţi care au ajuns la bordul ISS, întâmpinaţi cu îmbrăţişări şi selfie-uri

VIDEO Cei patru astronauţi care au ajuns la bordul ISS, întâmpinaţi cu îmbrăţişări şi selfie-uri

Echipajul internaţional format din patru membri care a ajuns joi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost întâmpinat cu urale, aplauze şi multe îmbrăţişări, relatează agenţia DPA vineri.

Capsula Crew Dragon Endeavour a Space X, care i-a transportat pe astronauţii americani Thomas Marshburn, Raja Chari şi Kayla Barron şi pe colegul lor german Matthias Maurer, a andocat la staţia spaţială după o călătorie care a durat aproximativ 20 de ore, a anunţat NASA.


Sosirea lor a fost prezentată de NASA într-o transmisiune în direct în care s-a putut vedea cum, după andocare şi o serie de paşi tehnici, trapa s-a deschis, iar cei patru astronauţi au plutit în staţia spaţială. Ei se alătură astronautului NASA Mark Vande Hei şi cosmonauţilor ruşi Oleg Novizki şi Piotr Dubrov, care se află la bordul ISS din aprilie.

Echipajul a decolat miercuri seara de la baza din Cape Canaveral, pe coasta centrală a statului american Florida. Astronautul NASA Raja Chari a declarat că zborul a decurs fără probleme. În capsulă a existat şi un ''al cincilea pasager'', o mascotă - o broască ţestoasă de jucărie care a început să plutească la scurt timp după decolare, indicând pierderea gravitaţiei.

Matthias Maurer este al 12-lea astronaut german care ajunge în spaţiu. Astronautul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în vârstă de 51 de ani, originar din micul land vestic Saarland, este totodată primul german care ajunge în spaţiu în ultimii trei ani, scrie agenţia germană de presă.

Lansarea a fost programată iniţial pentru ultimul weekend din octombrie, însă a fost amânată de mai multe ori - mai întâi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, apoi ca urmare a unor probleme medicale minore ale unuia dintre membrii echipajului. Ulterior, un alt echipaj de astronauţi a trebuit să fie transportat înapoi pe Pământ de pe ISS.

După ce şi-a retras ultima dintre navetele sale spaţiale în 2011, NASA s-a bazat pe racheta Soyuz a Rusiei pentru transportarea astronauţilor către şi dinspre ISS. Compania SpaceX condusă de Elon Musk a început să transporte echipaje anul trecut, cu capsula sa Dragon.

Noul echipaj de la bordul ISS, Crew-3, va efectua o misiune de şase luni pe orbită. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa