VIDEO China a livrat Serbiei un sistem antiaerian sofisticat, într-o operațiune voalată, în weekend

VIDEO China a livrat Serbiei un sistem antiaerian sofisticat, într-o operațiune voalată, în weekend

Aliatul Rusiei, Serbia, a preluat livrarea unui sistem antiaerian chinez sofisticat, într-o operațiune voalată în acest weekend, pe fondul îngrijorărilor occidentale că o acumulare de arme în Balcani, pe fondul războiului din Ucraina, ar putea amenința pacea fragilă din regiune.

Media și experți militari au declarat duminică că șase avioane de transport Y-20 ale Forțelor Aeriene chineze au aterizat sâmbătă dimineața pe aeroportul civil din Belgrad, aducând sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă.

Avioanele cargo chinezești cu marcaje militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Ministerul Apărării al Serbiei nu a răspuns imediat solicitării de a comenta, scrie Associated Press .

Expert militar: „China și-a făcut demonstrația de forță”

Livrarea de arme pe teritoriul a cel puțin două state membre NATO, Turcia și Bulgaria, a fost văzută de experți ca o demonstrație a extinderii globale a Chinei.

„Apariția avioanelor Y-20 a stârnit mirare pentru că au zburat în masă, spre deosebire de o serie de alte zboruri cu o singură aeronavă”, precizează The Warzone. „Prezența aparatelor Y-20 în Europa în orice număr este, de asemenea, o evoluție destul de nouă”.

Potrivit analistului militar sârb Aleksandar Radic, „chinezii și-au făcut demonstrația de forță”.

Președintele Vucic va prezenta „noua mândrie a armatei”

Președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat aproape livrarea sistemului chinez de rază medie de acțiune, care a fost convenită în 2019, afirmând sâmbătă că va prezenta „cea mai nouă mândrie” a armatei sârbe, marți sau miercuri. El se plânsese anterior că țările NATO, care reprezintă majoritatea vecinilor Serbiei, refuză să permită zborurile de livrare ale sistemului peste teritoriile lor, pe fondul tensiunilor legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă sângeroasele atacuri rusești din Ucraina, ea a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile de care sunt acuzate trupele lui Vladimir Putin.

În 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziționării sistemelor antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută ca FK-3. Ei au spus că, dacă Serbia dorește cu adevărat să se alăture Uniunii Europene și altor alianțe occidentale, trebuie să-și alinieze echipamentul militar la standardele occidentale.

Serbia, primul operator de rachete chineze în Europa

Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat pe scară largă cu sistemele de rachete sol-aer S-300 rusești și cele Patriot americane, deși are o rază de acțiune mai mică decât sistemele S-300 mai avansate. Serbia va fi primul operator de rachete chineze în Europa.

Serbia, care era în război cu vecinii săi în anii 1990, caută oficial aderarea la UE și-a întărit deja forțele armate cu arme rusești și chineze, inclusiv cu avioane de război, tancuri și alte echipamente. În 2020, a primit drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China sub numele de Wing Loong.

Există temeri în Occident că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică spre un alt război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008. Serbia, Rusia și China nu recunosc statalitatea Kosovo, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale o fac.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”