VIDEO Cîmpeanu: Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii va fi completat cu privire la testarea elevilor în şcoli

VIDEO Cîmpeanu: Ordinul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii va fi completat cu privire la testarea elevilor în şcoli

Ministrul interimar al Educaţiei a declarat că după ce va fi adoptată hotărârea CNSU prin care va fi decuplată rata de vaccinare de modul de funcţionare în şcolile şi grădiniţele din localităţile unde rata de infectare este sub 3 la mie se va interveni în Ordinul comun al ME şi MS cu o serie de prevederi privind testarea în şcoli, respectiv protocolul de urmat în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv.

"Fiind convins că în această seară vom adopta hotărârea CNSU prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcţionare în şcolile şi grădiniţele din localităţile unde avem sub 3 la mie rată de infectare, avem şi o serie de prevederi care vor completa Ordinul comun. Completările vizează modalitatea de testare, este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR şi poate continua cu prezenţă fizică, dacă nu se face testul PCR, dacă testul PCR confirmă rezultatul testului pe bază de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile", a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, într-o conferinţă de presă la Ministerul Educaţiei.



De asemenea, a adăugat ministrul, este nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii.

"Deci procedura de administrare a testelor este o procedură în sarcina Ministerului Sănătăţii, conform Hotărârii CNSU nr.102, articolul 2, iar Ordinul comun va fi completat cu ceea ce avem în comun între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia şcolii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinţi sau sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali sau în şcoală. Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acordul părinţilor va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătăţii. Deci în acest fel se vor derula lucrurile. Şcoala va decide dacă doreşte şi dacă are condiţii şi disponibilitate, cadre didactice pentru testare în şcoală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, oricum sub supravegherea unor adulţi. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învăţătorului sau persoanei desemnate în şcoală", a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că este foarte posibil ca în ziua de vineri "fiecărui elev sau copil din grădiniţe să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare".

"Dacă părinţii decid să le facă acasă, să le administreze acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinţilor, pentru că iei înşişi le administrează, dacă profesorii din şcoală - prin decizia consiliului de administraţie - consideră că poate fi organizată administrarea acestor teste în şcoală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul în ziua de luni şi testul în ziua de joi pentru a fi administrat în şcoală, sub supravegherea cadrelor didactice. Oricum, testele vor fi la copii, chiar în cazul în care şcoala are disponibilitate de administrare în unitatea de învăţământ şi părintele nu îşi exprimă acordul necesar pentru administrarea în şcoală, ele sunt la copil acasă şi îşi pot face aceste testări acasă", a explicat Cîmpeanu.

În context, ministrul a făcut apel la responsabilitatea părinţilor pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii şi al sănătăţii întregii colectivităţi de elevi în care intră aceşti copii.

Întrebat când vor ajunge testele în şcoli, el a spus: "Informaţiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în şcoli, ulterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care încheie contractele subsecvente, (...) ne-a adus la cunoştinţă că aceste teste vor ajunge în şcoli în prima parte a săptămânii viitoare". AGERPRES/ (A,AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!