VIDEO Cîţu: Investiţiile străine directe au scăzut în toate ţările lumii; am suplinit noi prin creşterea investiţiilor publice

VIDEO Cîţu: Investiţiile străine directe au scăzut în toate ţările lumii; am suplinit noi prin creşterea investiţiilor publice

Investiţiile străine directe au scăzut în toate ţările lumii, dar România a suplinit prin creşterea investiţiilor publice, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.




"Suntem într-o perioadă de criză economică globală. Investiţiile străine directe au scăzut în toate ţările lumii, deci dinamica, dar dacă vă uitaţi şi la structură veţi vedea un lucru foarte interesant. Investiţiile străine de anul acesta sunt cu adevărat investiţii străine directe. Ceea ce lipseşte este profitul reinvestit, ceea ce face diferenţa faţă de anul trecut. Deci lucrurile nu stau chiar aşa de rău, dar pentru că am ştiut că va fi această dinamică am suplinit noi prin creşterea investiţiilor publice la un nivel record. Mai mult decât atât s-a investit cât în tot anul 2018 sau 2017, 35,4 miliarde de lei după 10 luni de zile. Era normal. Sunt unii indicatori care sunt afectaţi de criza economică globală, iar fluxul acesta de capital din ţările dezvoltate către ţările în curs de dezvoltare este unul dintre aceşti indicatori afectat negativ. Repet, acest lucru s-a întâmplat în toate ţările din lume şi dacă citeaţi şi explicaţia Băncii Naţionale veţi vedea că spun şi ei acolo. Explicaţia este criza economică globală, dar acest lucru a fost suplinit de absorbţia mai mare cred că în 8 luni de zile faţă de întregul anul 2019 de fonduri europene. Deci am avut grijă să suplinim ceea ce nu s-a mai primit din străinătate", a explicat Florin Cîţu, întrebat despre scăderea investiţiilor străine directe.

De asemenea, el a menţionat că ar trebui să ţinem cont de faptul că în locul investiţiilor străine directe au fost atrase fonduri europene la un ritm istoric faţă de anul trecut.

Ministrul Finanţelor a afirmat că nu se aşteaptă la o scădere a investiţiilor străine directe în continuare, iar prin trecerea la statutul de piaţă emergentă şi faptul că ne-am păstrat ratingul de ţară am putea să vedem o creştere a investiţiilor străine directe pe final de an şi în perioada următoare.

Investiţiile străine directe au scăzut în primele nouă luni din 2020 cu 56,6% faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,94 miliarde de euro, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României.

"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,940 miliarde de euro (comparativ cu 4,471 miliarde de euro în perioada ianuarie - septembrie 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,838 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 898 milioane euro", se menţionează într-un comunicat al BNR.

Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut în primele nouă luni ale anului în curs cu 30,34%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 2.902 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele 2.902 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 18,368 milioane de dolari, în creştere cu 5,9% faţă de ianuarie - septembrie 2019.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”