VIDEO Convoi militar rusesc spulberat de o „dihanie” HIMARS

VIDEO Convoi militar rusesc spulberat de o „dihanie” HIMARS

Pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video în care e prezentat un întreg convoi al armatei ruse, surprins în deplasare pe un drum din regiunea Zaporojie de un bombardament realizat cu bombe cu submuniții lansate de HIMARS-urile armatei ucrainene.

Lansatoarele HIMARS din dotarea Ucrainei folosesc încă din toamna anului 2022 bombe cu submuniții, model M30 A1, conform publicației Forbes. Aceste bombe sunt, în esență, un „container” de forma unui obuz, care conține nu mai puțin de 182.000 de „bile de tungsten”.

În același timp, un general ucrainean de rang înalt a raportat noi progrese pe frontul de sud al războiului, spunând că trupele sale „elimină sistematic inamicul din pozițiile lor”.

Reuters scrie că generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul forțelor ucrainene din sud, a declarat sâmbătă pe Telegram că rușii au pierdut cel puțin 200 de oameni, în ultimele 24 de ore. Comentariile sale au venit în timp ce analiștii militari ucraineni au sugerat că forțele ucrainene fac eforturi să înainteze spre sud și nu e deloc ușor. Kievul s-a concentrat pe capturarea satelor din sud-est într-o ofensivă către Marea Azov și zonele din apropierea orașului de est Bahmut, luate de forțele ruse în mai, după luni de lupte intense. Conturile ruse spun că forțele sale au respins atacurile ucrainene din estul regiunii Donețk, inclusiv în jurul orașului Bahmut.

Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt, informează AFP.

Forţele armate ucrainene ''continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive'' în direcţia Melitopol, un important oraş ucrainean aflat sub controlul Rusiei, şi ''brigăzile de asalt susţinute de tancuri au avansat 1,7 kilometri'' într-o săptămână în această zonă, a precizat într-o conferinţă de presă colonelul Mikola Urşalovici.

Reprezentant al Gărzii Naţionale ucrainene, Urşalovici a precizat că în jurul oraşului Herson ''forţele de apărare vor continua să facă presiuni asupra inamicului'' prin intermediul operaţiunilor de recunoaştere şi luptă, pentru ''a pregăti zona în vederea unor acţiuni ofensive''.

El a precizat că în estul Ucrainei ''unităţile Gărzii naţionale pregătesc un cap de pod pentru a-şi extinde ofensiva în direcţia Avdiivka'', unde recent au fost raportate lupte. Controlat de Ucraina, Avdiivka este un oraş de circa 30.000 de locuitori aproape lipit de Doneţk, capitala regională aflată sub control rus.

Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia face tot ce poate pentru a-i opri pe soldaţii ucraineni să înainteze în sud şi în est, „unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă”. În același timp, Kievul rămâne vigilent la graniţa de nord, cu Belarusul, „chiar dacă deocamdată nu există o ameninţare iminentă”, mai spus Zelenski după o şedinţă cu şefii serviciilor de spionaj şi comandanţii armatei.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat