VIDEO Cozi la pâine subvenționată, la Istanbul

VIDEO Cozi la pâine subvenționată, la Istanbul

Cozile la pâine subvenționată se întind zilele acestea în Istanbul, pe măsură ce inflația crește.

Sute de turci pot fi văzuți în înregistrări video din Istanbul, stând la coadă, după ce au apelat la programul municipal de pâine subvenționată, Istanbul Halk Ekmek (care se traduce prin „pâine publică”), pentru a economisi bani, deoarece lira turcă își pierde rapid din valoare.

Programul Istanbul Halk Ekmek oferă o baghetă de 250 de grame disponibilă pentru 1,25 lire turcești (38 de bani românești), care este în prezent jumătate din prețul de pornire pentru pâinea de la brutăriile locale.

Deși diferența poate părea neglijabilă, economiile au devenit cruciale pentru mulți locuitori din Istanbul, care s-au aliniat zilnic la cele aproximativ 1.500 de chioșcuri de pâine din oraș.

Niazi Toprak, pensionar în vârstă de 71 de ani, care aștepta la coadă pentru următorul lot de pâine, a declarat pentru Al Jazeera că „Totul se scumpește, de la mâncare la pâine, de la cămașă până la șosetele pe care le porți”.

Toprak este un șofer de camion pensionar de produse care și-a încetat activitatea în urmă cu cinci ani. Bărbatul a fost nevoit să se mute cu copiii săi recent pentru a economisi bani: „Pensia mea este de doar 800 de lire (56 de dolari) pe lună, așa că nu este suficient în zilele noastre pentru a trăi singur”, a spus Toprak. „Suntem patru persoane în casă, iar chiria noastră este de 2.000 de lire (140 USD pe lună). Fiecare dintre noi mănâncă cel puțin o pâine pe zi, așa că plănuiesc să cumpăr patru pâini de aici. Trebuie să economisim fiecare ban în aceste zile.”

Lira turcească și-a pierdut aproape jumătate din valoare față de dolarul american în 2021. Rata inflației din Turcia a crescut, de asemenea, cu 21,3%, deși mulți comentatori cred că și această cifră este subestimată și că rata inflației poate fi de fapt mult mai mare.

„Pâinea este un element esențial în bucătăria turcească și este consumată frecvent mai ales dacă este vorba despre familiile sărace”, a spus Berk Esen, profesor asistent la Universitatea Sabancı. „O familie de cinci sau șase persoane, de exemplu, unde părinții, copiii și bătrânii locuiesc împreună, mănâncă cel puțin două bucăți de pâine în fiecare zi. Deci, chiar dacă pâinea Halk Ekmek este cu doar câteva lire mai ieftină, peste o lună, aceasta înseamnă o sumă substanțială pentru o familie cu venituri mici, iar diferența de preț între acea pâine și ceea ce este pe piețe nu va face decât să se extindă pe măsură ce inflația crește.”

Ozgen Nama, șeful adjunct al programului Halk Ekmek al orașului, a declarat pentru Al Jazeera că nevoia de program de pâine publică a crescut în întregul Istanbul, dar cea mai mare cerere este văzută în zonele muncitoare de la periferia orașului.

„Am dublat producția și tot mai există cozi, iar asta arată doar că oamenii nu au putere de cumpărare și că devin din ce în ce mai săraci”, a spus Nama. „Este un indiciu clar că oamenii devin mai săraci în această țară.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”