O filmare în care un TIR care circulă pe un drum național depășește un cvadriciclu electric a devenit virală pe Facebook, adunând peste 275.000 de vizualizări. În mesajul care însoțește postarea, autorul filmării, care pare a fi administrator al unei firme de tractări, îl ceartă pe șoferul „buburuzei” înmatriculate în Caraș-Severin.
Comentariile nu au întârziat să apară. „Dacă are dreptul să circule pe drumurile publice nu este nici o problemă! Este un participant la trafic”, a comentat un utilizator. „Poliția doarme. Mai puțin și apare și un motocultor cu remorcă dacă nu îi deranjează nimeni”, a comentat un alt internaut. O comentatoare a mers până acolo încât a opinat că „nu trebuiau să scoată așa ceva pe piață”. „Sunt un pericol și în oraș, și în afara lui”, a scris femeia.
Cum poate circula un cvadriciclu electric pe un drum național
Mașinuța (tot mai prezentă în marile aglomerări urbane) filmată pe drumul național din Banat este un cvadriciclu electric. Reprezentanții Poliției Timiș au explicat că un astfel de vehicul poate fi condus, inclusiv pe drum național, cu permis categorie B1, ce poate fi obținut de la vârsta de 16 ani.
„Conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice rep., cvadriciclurile a căror masă proprie nu depășește 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kW, se pot conduce cu permis categoria B1. Vârsta minimă pentru obținerea acestui permis de conducere, respectiv B1, este de 16 ani împliniți”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș pentru Libertatea.
Potrivit Poliției Timiș, „aceste vehicule pot fi conduse pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor”. Potrivit legii, pe autostrăzi este interzisă circulația vehiculelor care „din construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h”.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/07/buburuza-de-pe-drumul-national592-1024x592.jpg)
Titi Aur: „Suntem, practic, într-un haos și într-o lipsă de coordonare”
Contactat de Libertatea, expertul în conducere Titi Aur nu a comentat cazul surprins în trafic, dar a subliniat că România nu are o strategie pentru astfel de situații. „Se iau tot felul de măsuri fără măsuri complementare. Aici intră și tot felul de mașinuțe care au voie să circule peste tot, mai puțin pe autostradă, trotineta electrică, ce trebuie condusă pe carosabil, dar ai voie de la 14 ani, dar fără niciun fel de instruire din punctul de vedere al siguranței rutiere, nici în școala generală, nici când te urci pe trotinetă, nimeni nu te învață nimic”, a punctat Titi Aur.

„Practic, neavând un plan coerent, apar tot felul de tensiuni în trafic cu trotineta electrică, cu aceste mașinuțe. Ne trebuie un adevărat plan, o adevărată strategie, nu doar această strategie care există la Ministerul Transporturilor, dar care nu înseamnă nimic sau nu are nimic din punctul de vedere al educației. E doar ce înseamnă străzi, drumuri și tot felul de planuri care oricum nu se aplică, dar nu este nimic legat de educație, de înțelegerea adevărată a traficului”, a mai explicat expertul în siguranță rutieră.
Titi Aur a mai arătat că în cazul vehiculelor pentru care este necesar permis care se poate obține de la 16 ani sunt anumite cerințe și treci printr-un filtru, în cazul trotinetelor electrice, acestea pot fi conduse de la 14 ani fără niciun fel de pregătire. Expertul susține că, teoretic, o trotinetă electrică poate merge cu maximum 25 km/h, dar sunt trotinete care ating și 50 sau chiar 80 km/h. „Sunt foarte multe lucruri scăpate de sub control care respectă legea, dar totuși încurcă circulația”, a mai evidențiat specialistul.
„Există un consiliu interministerial pentru siguranță rutieră care, de fapt, nu funcționează”
Titi Aur a mai arătat că soluția este la Guvernul României, nu la un minister anume. „Siguranța rutieră trebuie făcută multiministerial. Există un consiliu interministerial pentru siguranță rutieră care, de fapt, nu funcționează. Este în sediul Ministerului Transporturilor.
Ministerul face anumite reguli, adică administrează școlile de șoferi, administrează atestatele profesionale, administrează partea asta de condus mașina în legalitate. Ministerul de Interne trebuie să sancționeze, și alte ministere sunt implicate. Ministerul Educației, care ar trebui să educe copiii din punct de vedere rutier și nu educă deloc și, bineînțeles, Ministerul de Finanțe, care ar trebui să finanțeze și să mute niște bani de la post-accident înainte de accident”, a mai declarat Titi Aur.
„Nu reducem sângele de pe șosea, ci plătim sângele de pe șosea”
Fostul pilot susține că România consumă anual șapte miliarde de euro de la bugetul de stat ca urmare a accidentelor rutiere, la care se adaugă „încă vreun miliard și jumătate de euro pe despăgubirile de la asigurări”.
„Sunt foarte mulți bani. În loc să luăm niște bani de acolo să îi punem la educație, ca să înțelegem traficul, avem de unde să dăm bani după accident și nu reducem sângele de pe șosea, ci plătim sângele de pe șosea până la urmă. Din păcate, Ministerul Transporturilor nu face nimic, absolut nimic, pentru a îmbunătăți pregătirea conducătorilor auto”, a declarat Titi Aur.
Expertul în conducere rutieră a dat exemplul unei investigații recente a Recorder pe tema atestatelor pentru instructori auto. Un jurnalist al publicației a demonstrat cum unele centre de pregătire și perfecționare autorizate de Ministerul Transporturilor sunt doar niște fabrici de diplome, unde se încasează taxă de înscriere, dar nu se face nicio pregătire teoretică și nicio oră de practică.
Foto, video: Facebook / Loga N Yonuț