VIDEO de colecție. Această demonstrație prin care CTP a arătat că Liviu Pop este un bou ar trebui predată, la oră, de toți profesorii de matematică

VIDEO de colecție. Această demonstrație prin care CTP a arătat că Liviu Pop este un bou ar trebui predată, la oră, de toți profesorii de matematică

Această demonstrație prin care CTP a arătat că Liviu Pop este un bou ar trebui predată, la oră, de toți profesorii de matematică. Dacă mai avem... Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut la  Digi24 o demonstraţie matematică prin care a desfiinţat argumentele lui Liviu Pop, care a explicat o eroare din manualul de matematică cu replica surprinzătoare „în unele cazuri, 12 este mai mare decât 16”. „Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a spus jurnalistul.

Urmăriţi în materialul explicaţiile integrale:

Cristian Tudor Popescu a demonstrat că relaţia de ordine între numere nu se schimbă, indiferent de baza în care se lucrează. „Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmpla să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

„Pop spune aşa: e posibil, s-ar putea ca într-o altă bază de numeraţie, de pildă 5, 12 să fie mai mare decât 16. Acest domn e profesor de matematică, absolvent de facultate de matematică la Cluj şi pronunţă această frază.

Prima bază de numeraţie în care au numărat oamenii peşterilor a fost 1. 12 în baza 1 e cu beţe. 16 sunt 12 beţe plus încă 4. Ăsta e primul mod de a număra.

În viaţa lor erau numere mici, nişte mere, un bursuc, un şobolan. După revoluţia agricolă, cognitivă, când au apărut numere mari, producţie de mărfuri, de produse, au avut nevoie de numere mai mari. Atunci ideea a fost să grupezi şi să lucrezi cu ele. Mănunchiuri câte? Câte degete avea omul pesterii? 10. De aceea s-a ales baza de numeraţie 10.

Luăm 10 beţe de aici şi judecăm numerele în grupe de 10. În loc să spunem 12 beţe, spunem 1 mănunchi de 10 şi 2 din următorul mănunchi de 10.

Baza 5 pe care o invocă - în loc sa iei manunchiul de 10 iei unul de 5. Intră 2 mănunchiuri de 5 şi rămâne 2. (...)

22 se scrie 12 în baza 5, 31 se scrie 16. 22 e mai mic decât 31.

Este imposibil în orice bază, domnule, nu pot să-i spun profesor de matematică, în orice bază nu se schimbă relaţia de ordine între numere în baza 10.

Ştii ce ar nega dacă ar fi cum spune Pop? Ar însemna că adunarea numerelor naturale nu mai este asociativă. Ce este baza? O asociere.

Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmpla să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Ce a spus boul pesedist. Care, asemeni șefului său, inventează realități paralele:

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia