
VIDEO Ea este polițista de frontieră, cu BMW și vilă de peste 500 mp, care face campanie pentru George Simion
Este anchetă la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, după ce Bihoreanul a descoperit că una dintre polițiste a confundat uniforma oficială cu tricoul de partid.
Este vorba despre Alexandra Bradea (38 de ani), poliţistă de frontieră din 2012 şi, din 2016, agentă în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș. În paralel cu activitatea profesională, aceasta e campioană și instructoare de fitness.
În ultimul an, însă, Bradea s-a remarcat și ca activistă a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Potrivit ultimei declarații de avere, Alexandra Bradea a avut, în anul fiscal 2023, un salariu anual net de 70.798 de lei. Ea are un copil în întreținere. Cu aceste venituri relativ limitate, ea și-a cumpărat în 2015 o casă de 505 mp, în comuna Santandrei, pe care o deține împreună cu Bradea Cristian. Tot în 2015, ea a cumpărat un BMW.
Polițista de frontieră are un împrumut de 233.138 de lei la bancă. În declarația de avere nu apar conturi sau investiții de peste 5.000 de euro și nici venituri ale soțului.
Implicată în campania AUR
Implicarea politică a agentei reiese clar din fotografiile și filmările publicate atât pe contul personal, cât și pe pagina grupului „Femei de AUR”, ajunse în posesia Bihoreanul .
În imagini, Bradea apare frecvent și fără rețineri alături de candidații și activiștii organizației Bihor a partidului AUR, participând la evenimente desfășurate în județ și în alte zone ale țării, distribuind pliante, scandând sloganuri și promovând energic mesajele formațiunii.
Un exemplu recent și relevant este participarea ei la protestul din ianuarie 2025, când organizația bihoreană a AUR a protestat împotriva anulării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Mai mult, în primăvara acestui an, polițista a devenit una dintre figurile centrale ale materialelor electorale - clipuri video, fotografii și pliante - folosite atât în campania candidatului AUR la președinția Consiliului Județean Bihor, cât și în cea a lui George Simion la președinția României.
Într-un clip electoral realizat pentru AUR, Alexandra Bradea transmite un mesaj explicit, în care le îndeamnă pe femei să meargă la vot pe 4 mai, subliniind că „femeile merg să voteze pentru că sunt mai multe și pentru că sunt unite”.
Ea invocă drept motivație „grija pentru viitorul copiilor”, exprimându-și dorința ca România să devină „o țară în siguranță, fără droguri, fără prostituție, fără pedofilie și fără trafic de persoane”. „Pe 4 mai, femeile votează pentru o țară sigură”, concluzionează Bradea în clipul electoral care a fost șters de pe contul „Femei de AUR” imediat după ce Bihoreanul a început să investigheze cazul.
Legea interzice
Problema poliţistei de frontieră nu este entuziasmul politic, ci încălcarea directă a Legii 360/2002, care prevede clar că polițiștii nu pot avea afiliere politică și nici nu pot face propagandă în favoarea unor partide sau organizații politice.
Statutul polițistului interzice chiar și simpla exprimare publică a preferințelor politice, prevedere pe care Bradea pare să o fi ignorat total.
Chestionați pe această temă, reprezentanții AUR Bihor susțin că Alexandra Bradea nu a semnat vreo adeziune oficială la partid. Președintele formațiunii din Bihor, Ciprian Blejan, afirmă că femeia părea conștientă că statutul de polițist îi interzice să se implice în acțiuni politice, deoarece le-ar fi spus celor de la partid că „s-a suspendat din funcție” pentru a putea participa.
„M-am documentat și, din ce mi-au transmis colegii, nu există o adeziune semnată. Ea a fost alături de organizația de femei, însă doar ca simpatizant”, a declarat Blejan. Secretarul general al AUR Bihor, Samuel Zărnescu, a precizat că Bradea „este doar simpatizantă”. „Eu nici nu am știut că este polițistă”.
„Am vrut să ajut”
Deși fotografiile și clipurile video arată clar implicarea sa în campania electorală și propaganda politică a AUR, inclusiv distribuind pliante și flyere, Alexandra Bradea neagă evidenţa. „Nu am împărțit pliante. Eu am avut doar mesaje prin care le încurajam pe femei să iasă la vot, pentru ca, în acest fel, să nu mai fie trafic de persoane, pedofilie, prostituție”, a declarat marți Alexandra Bradea, contactată BIHOREANUL.
În plus, polițista susține că implicarea sa alături de AUR Bihor a fost, de fapt, „pentru a ajuta femeile”, nicidecum pentru a face politică. „Făceam o acțiune pentru femei, am vrut să le ajut, pentru că rata obezității a crescut foarte mult. Multe femei nu-și permit un antrenor personal sau un specialist care să le întocmească un plan de nutriție. Am creat astfel un program prin care le asigur consultanță săptămânală”, a pretins Bradea.
Întrebată de ce a desfășurat acest program sub umbrela AUR Bihor și de ce apare inclusiv în clipurile electorale plătite ale partidului, polițista de frontieră a refuzat să mai discute. „Nu doresc să mai fac nicio declarație”, a închis ea discuția cu reporterul.
Anchetă la ITPF Oradea
Cert e că, după ce BIHOREANUL le-a prezentat fotografii și înregistrări video cu implicarea politică a agentei, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea au anunțat că au deschis o anchetă internă.
Într-un răspuns oficial transmis redacției de către purtătoarea de cuvânt a ITPF Oradea, Laura Bondar, se precizează că „în urma informațiilor și imaginilor transmise, instituția derulează o anchetă internă privind participarea agentei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș la acțiunile unui partid politic; concluziile și măsurile adoptate vor fi comunicate după finalizarea cercetării”.
„Poliția de Frontieră acordă o atenție deosebită respectării obligațiilor și interdicțiilor impuse agenților prin Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, delimitându-se ferm de orice acțiuni care încalcă prevederile legale și valorile instituției”, se mai arată în răspuns.
Vezi mai jos un video de campanie electorală al AUR cu polițista de frontieră personaj principal: