Când a început să zboare, încă existau Războiul Rece și Zidul Berlinului, China era una dintre cele mai sărace economii, iar rivalul său direct – Airbus A320 – nici măcar nu exista ca proiect pe hârtie, relatează Corriere della Sera despre cel mai vechi avion de pasageri care încă mai zboară.

După 46 de ani, într-o lume radical schimbată, avionul este încă acolo, survolând cerul Americii de Sud și transportând de fiecare dată o sută de oameni. Este cel mai vechi avion de pasageri din lume aflat în prezent în serviciu: un Boeing 737-200.

Aeronava este folosită astăzi de compania Venezolana din Venezuela. Potrivit datelor furnizate pentru Corriere, în 7 noiembrie 1977, compania americană Frontier Airlines l-a achiziționat, iar primul zbor a avut loc la 31 martie 1978.

Schimbările de proprietari, având în vedere vârsta aeronavei, sunt surprinzător de puține. La 1 noiembrie 1985, Boeing-ul a trecut în proprietatea United Airlines și a rămas acolo până în august 2011. La scurt timp după aceea, a fost preluat de Venezolana, care ulterior i-a schimbat și înmatricularea în „Yv3471”. Echipat cu două motoare Pratt&Whitney Jt8d-17 (un proiect dezvoltat în anii 1960), în interior avionul are 117 locuri.

Boeing-ul este atât de iubit de pasionații de aviație încât, atunci când pot, unii dintre ei rezervă zborurile Venezolana direct la aeroport, când sunt siguri că legătura se va face cu acest avion.

Avionul, care nu zboară în fiecare zi, a fost în pericol de a fi casat recent. La 8 iunie 2023, pe aeroportul Las Américas din Punta Caucedo (Republica Dominicană), s-a izbit de un autobuz care transportă pasagerii între avion și terminal. Avariile la un motor au fost reparate în două săptămâni, iar aeronava a revenit la zbor.

E greu de spus cât timp mai poate continua să zboare. Potrivit experților, aeronava a ieșit din uz, iar piesele de schimb pentru acest model încep acum să devină inexistente.