VIDEO Este gata primul tronson de drum expres din vestul țării

VIDEO Este gata primul tronson de drum expres din vestul țării

Primul tronson de drum expres din vestul țării (parte din DEx11 Oradea - Arad) va fi deschis zilele următoare, cu puțin înaintea termenului oficial. Din 19 km de drum de mare viteză care va lega Centura Oradea de Autostrada A3, 13 km sunt la executați profil de drum expres. Porțiunea face parte din viitoarea conexiune rapidă DEx11 până la Arad.

Drumul Expres DEx11 langa OradeaFoto: Captura YouTube

Deschiderea circulației pe cei 19 kilometri (dintre care 13 drum expres) va avea loc spre finalul săptămânii, cel mai probabil vineri sau sâmbătă, pe 22 sau 23 martie, au precizat pentru hotnews.ro specialiști implicați în lucrări.

În prezent, constructorul, firma Strabag, lucrează la ultimele finisaje: montarea elemente de parapete și trasarea marcajelor finale. După deschiderea circulației vor mai rămâne unele lucrări conexe de executat, „dar nimic major”, susține aceiași specialiști.

De ce socotit e primul drum expres din Vestul țării

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea - Arad.

Se poate merge cu 120 de kilometri la oră

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă.

Față de un drum național clasic , cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice.

Un video realizat recent de către utilizatorul „marinul” de pe comunitatea peundemerg.ro arată exact stadiul proiectului în aceste ultime zile dinaintea inaugurării.

Clipul video începe din partea de sud a proiectului, în continuarea actualei șosele de centură Oradea. Profilul de Drum Expres începe de la minutul 05.55.

Continuarea DEx11 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În prezent CNAIR a scos la licitație două din cele trei tronsoane din DEx11 Oradea - Arad și va lansa licitația de proiectare și execuție și pentru ultimul tronson, spun sursele la curent cu lucrările .

În total vor fi 120 de kilometri care vor intra la execuție în anii următori, la care se vor adăuga cei aproximativ 13 kilometri de drum expres care vor fi inaugurați încă din această lună.

În prezent România are 1004 kilometri de autostradă și 72 de kilometri de drum expres.

  • Notă: Harta de mai jos arată continuarea orientativă cu DEx11 spre Arad (prin vestul localității Sântandrei). Între timp proiectele au fost modificate, iar continuarea DEx11 spre Arad se va face prin estul localității Sântandrei.

Drum expres de legătură Oradea - Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA0

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: T2 2024

Stadiu (februarie 2024): cca 92%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 Turcii se laudă că noile avioane de luptă KAAN sunt „mai bune” decât avioanele americane F-35

3 VIDEO Informațiile ăstea despre Simona Halep par ireale...

4 O informație care dă de gândit despre zimbrii din România...

5 „Voiau să ne ia borcanul cu 9,5 lei și îl puneau pe raft cu 30 de lei” / Magiunul de Topoloveni, primul produs tradițional românesc recunoscut de UE, el…