VIDEO #ExplorareMartiana: Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat într-o poziţie staţionară pe orbita planetei Marte

VIDEO #ExplorareMartiana: Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat într-o poziţie staţionară pe orbita planetei Marte

După mai multe manevre de frânare, sonda spaţială chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes, miercuri, într-o poziţie staţionară pe orbita planetei Marte, informează DPA.

Sonda chineză urmează să trimită un rover pe suprafaţa "Planetei Roşii" peste aproximativ trei luni, a precizat agenţia de presă Xinhua, citând Administraţia spaţială a Chinei.

Până atunci, sonda va folosi camerele sale pentru a examina cu mare atenţie topografia şi alte condiţii existente în locul ales pentru asolizarea roverului.


Foto: (c) CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION (CNSA)/Handout via REUTERS


Odată cu prima sa asolizare pe Marte, China doreşte să prindă din urmă Statele Unite, care au reuşit deja să trimită mai multe vehicule de explorare pe suprafaţa planetei Marte.

Autorităţile de la Beijing şi-au accelerat considerabil programul spaţial în ultimii ani şi au planificat deja o serie de misiuni pe durata mai multor decenii viitoare.

În 2019, China a devenit prima ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un vehicul pe faţa nevăzută a Lunii.

Sonda spaţială Tianwen-1 a fost lansată pe 23 iulie 2020.


Foto: (c) Carlos Garcia Rawlins / REUTERS


Această misiune este una dintre cele mai dificile din istoria explorărilor spaţiale demarate de China. Asolizarea pe Marte reprezintă o provocare uriaşă din punct de vedere tehnologic, întrucât "Planeta Roşie" deţine o atmosferă, spre deosebire de Lună.

China, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite au lansat misiuni spaţiale spre Marte aproximativ în aceeaşi perioadă, în iulie 2020.

Motivul este acela că Terra şi Marte se aliniază şi devin mai apropiate una în raport cu cealaltă la fiecare 26 de luni, oferind astfel o fereastră de oportunitate pentru lansarea unor misiuni mai eficiente prin prisma consumului de carburant.

Roverul american Perseverance a fost plasat cu succes de NASA pe suprafaţa planetei Marte săptămâna trecută.

Principalul obiectiv al misiunii Tianwen-1 este realizarea unei analize globale şi extensive a întregii "Planete Roşii", prin intermediul sondei orbitale dar şi a roverului, care va fi trimis în zone de interes ştiinţific de pe suprafaţa lui Marte.

Obiectivele ştiinţifice ale acestei misiuni sunt: cartografierea morfologiei şi structurilor geologice ale planetei Marte, analiza caracteristicilor de suprafaţă ale solului şi identificarea depozitelor de apă îngheţată, analiza compoziţiei solului, studierea ionosferei şi a caracteristicilor climei marţiene, respectiv analiza câmpului electromagnetic şi a celui gravitaţional, precum şi a structurii interne a "Planetei Roşii".


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...