VIDEO Filiera iraniană/Cea mai mare captură de heroină din România

VIDEO Filiera iraniană/Cea mai mare captură de heroină din România

DIICOT a anunțat joi cea mai mare captură de heroină din România - aproape o tonă și jumătate - a cărei valoare de piață depășește 45 de milioane de euro. Drogurile au fost descoperite în Portul Constanța, veneau din Iran și erau ascunse în două containere cu materiale de construcție, cu destinația finală vestul Europei. Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.


Potrivit Poliției Române și DIICOT, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii au făcut joi 3 percheziții domiciliare, la membrii unei grupări suspectate de trafic internațional de heroină. De asemenea, cu o zi în urmă au fost făcute 5 percheziții în două țări din vestul Europei, fiind vizat același grup infracțional, format din cetățeni români și străini.
Joi, anchetatorii au făcut o captură istorică de heroină, în România - 1.452 de kilograme. Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Pâţu, a precizat, într-o declarație de presă, că drogurile au o puritate înaltă.

Drogurile au fost descoperite în Portul Constanța, în două containere cu materiale de construcție, aduse din Iran, cu destinația finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană din ultimii ani.

Pâțu a afirmat că ancheta a confirmat folosirea de rute alternative pentru aducerea drogurilor în Europa, inclusiv a Portului Constanţa. "Ţara noastră rămâne însă o ţară de tranzit pentru astfel de cantităţi de droguri şi având în vedere componenta transfrontalieră a fenomenului este importantă cooperarea internaţioanlă cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din ţările europene, dar şi din alte ţări ale lumii", a spus procurorul.

Cum funcționa gruparea


Anchetatorii spun că până acum au fost depistați 9 membri ai grupării, printre care și liderul acesteia. El ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa.
Liderul grupării ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din Uniunea Europeană și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri. Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale. Procurorii spun că toate aceste acțiuni au fost menite să inducă în eroare autoritățile și să îngreuneze orice potențială investigație.

Conform Poliției Române și DIICOT, în acest caz cercetările au început în luna iulie 2020, iar la acțiuni au luat parte și autoritățile judiciare din mai multe state UE. În cadrul acțiunii, au fost implicate operațional Europol și Eurojust, iar Europol a detașat, pe parcursul operațiunii, un analist senior în România, iar din România se află în misiune, în vestul Europei, 3 ofițeri de poliție, pentru a facilita comunicarea între statele implicate și coordonarea operațiunii. Politiștii români au participat la coordonarea activităților în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliției Regatul Țărilor de Jos.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…