VIDEO Filmul cu profanarea crucilor soldaților români de la Valea Uzului

VIDEO Filmul cu profanarea crucilor soldaților români de la Valea Uzului

Filmul cu profanarea crucilor soldaților români de la Valea Uzului.

Filmul a fost șters la doar câteva minute după ce a început să fie distribuit masiv! Mai mult, chiar contul de facebook a fost șters complet. Bine că am reușit să salvăm această fotografie...

Crucile a zeci de eroi români și monumentul amplasat de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, fiind acoperite cu saci negri de gunoi, potrivit unor fotografii postate pe rețelele de socializare. Poliția Bacău a anunțat vineri că a declanșat o anchetă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului - aflat la granița dintre județele Bacău și Harghita - este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale, după ce Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari. Reprezentanții Primăriei Sânmartin din Harghita susțin însă că cimitirul este pe teritoriul comunei și că era nevoie de autorizație de construcție emisă de ei.

Pe Facebook și pe site-uri de limba maghiară au apărut, vineri dimineață, imagini în care se poate vedea cum toate cele 52 de cruci ale eroilor români căzuți în Primul și în cel De-al Doilea Război Mondial și monumentul amplasat de Primăria Dărmănești au fost acoperite cu saci negri de plastic care sunt lipiți cu bandă adezivă.

Reprezentanții Poliției Județene Bacău au anunțat că a fost declanșată o anchetă în cazul acestui incident, care a avut loc joi.

"Polițiștii s-au autosesizat cu privire la imaginile apărute în spațiul public legate de Cimitirul Internațional Valea Uzului și se fac cercetări la fața locului pentru a se stabili situația de fapt, iar în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activitățile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcție de rezultat se va face și încadrarea infracțiunii”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Poliției Bacău, Cătălina Crețu.

În cursul nopții de joi spre vineri, cimitirul a fost păzit pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceștia au și scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.

Vineri ar fi urmat să aibă loc ceremonia de inaugurare a zonei amenajate de Primăria Dărmănești, dar aceasta a fost amânată. Primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, a invocat că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală.

Ministerul Culturii a transmis însă Primăriei Dărmăneşti că proiectul de reabilitare a Cimitirului Internaţional al Eroilor Valea Uzului nu a primit avizul Comisiei pentru Monumente de For Public şi prin urmare se află în imposibilitatea legală de a inaugura parcela eroilor români. De asemenea, Inspectoratul Regional în Construcţii Nord-Est a transmis o adresă Prefecturii Bacău în care a avertizat că autorizaţia de construire semnată de primarul din Dărmăneşti, privind amplasarea monumentului în Cimitirul Internaţional Valea Uzului şi a 50 de cruci pentru eroii români a fost emisă „cu nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare”, scrie Ziarul de Bacău. Reprezentanţii Inspectoratului i-au cerut prefectului Maricica Luminiţa Coşa să analizeze oportunitatea atacării în contencios administrativ a autorizaţiei şi să ceară anularea acesteia.

La începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă "să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari" și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români în cimitirul din Valea Uzului.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele primăriei, din donațiile Ministerului ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile care au avut loc în Valea Uzului în Primul Război Mondial. În 1994, în cimitir a fost ridicat şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în al Doilea Război Mondial, aici având loc comemorări în fiecare an la 26 august.





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria