VIDEO Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya; obiectivul este o rută nouă pe vârful Dhaulagiri

VIDEO Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya; obiectivul este o rută nouă pe vârful Dhaulagiri

Alpinistul Horia Colibăşanu a plecat joi spre Nepal unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în anul 2019: deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri (8.167 m) în Himalaya.

Din echipa expediţiei pe Dhaulagiri fac parte trei alpinişti cu experienţă: Horia Colibăşanu - are în palmares opt vârfuri de peste 8.000 de metri, Marius Gane - sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, Peter Hamor - alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.


"Ne îndreptăm spre o nouă aventură, o expediţie în Munţii Himalaya, în Nepal. (...) Încercăm să urcăm pe Dhaulagiri (8.167 m) pe o rută nouă, probabil prima rută nouă românească la peste 8.000 de metri, dacă reuşim peste două luni, în luna mai, dacă o să avem puţin noroc cu vremea. Suntem pregătiţi", a declarat Horia Colibăşanu într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook înainte de plecarea spre Nepal.



Alpinistul susţine că echipa sa ştie la ce să se aştepte pe traseu, deoarece cunoaşte jumătate din acesta.

"Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună", a punctat Colibăşanu.

Expediţia din 2021 este planificată în perioada martie - iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu - tabăra de bază Everest.

La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4200 m. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6600 m. În perioada 28 aprilie - 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în ţară.

Expediţia poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro , pe pagina de Facebook Horia Colibăşanu şi pe pagina de Twitter a sportivului .

În 2021, are loc cea de-a 22a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya. Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timişoara, club afiliat la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internaţional.


Sursa foto: Horia Colibasanu / Facebook


Alpinistul este primul sportiv de performanţă din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19, acest lucru fiind posibil şi datorită ocupaţiei sale principale, aceea de stomatolog în Clinica Dr. Horia Colibăşanu din Timişoara.

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibăşanu în iunie 2017 cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele: Ordinului Naţional "Steaua României", grad de Cavaler.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m), Everest (8.848 m).

Horia Colibăşanu a participat la 22 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”