VIDEO Imagine rară cu tovarășul Ion Iliescu la 27 de ani

VIDEO Imagine rară cu tovarășul Ion Iliescu la 27 de ani

Imagini video cu Ion Iliescu (93 de ani) în anul 1957, la vârsta de 27 de ani, au fost publicate pe pagina de Facebook a Cineclic, acolo unde sunt scoase din arhivă imagini din perioada comunistă.

Potrivit imaginilor publicate de sursa amintită, în anul 1957 a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din București „prima conferință pe țară a asociațiilor studențești”.

„Tovarășul Ion Iliescu a prezentat raportul Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești din Republica Populară România”, arăta propaganda comunistă.

În filmare, în care poate fi văzut și Nicolae Ceaușescu, se mai arată că „tovarășul Miron Constantinescu a adus conferinței salutul Comitetului Central al Partidului și Consiliului de miniștri”.

Potrivit Wikipedia, Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.

La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

Cu toate acestea, în 1971, Ceaușescu, care se simțea amenințat de Iliescu (văzut de mulți ca moștenitorul lui Ceaușescu), l-a marginalizat pe acesta și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, fiindu-i atribuită funcția de vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979).


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat