VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka

VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka

Până la 80 de localități sunt în pericol să fie inundate în urma exploziei produse la barajul Nova Kakhovka, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal, conform The Guardian.

Până acum, cel puțin zece așezări au fost inundate complet sau parțial, a anunțat autoritatea regională din Herson, potrivit postului de stat ucrainean Suspilne.

Aproximativ 16.000 de oameni se află în zona critică de pe malul drept al regiunii Herson, iar autoritățile locale evacuează locuitorii din zonele potențiale inundabile. La ora 12:00, un tren care va preluat locuitori evacuați din zonele inundabile ar urma să plece din Herson spre Nikolaev.

Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

Imagini cu proporțiile dezastrului:

Forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică", susține agenția de informații militare a Ucrainei, relatează Reuters.

„Ocupanții au aruncat în aer barajul de la Kakhovka în panică - acesta este un act evident de terorism și o crimă de război, care va fi o dovadă într-un tribunal internațional", se arată într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei.

Nivelul apei în jurul barajului a crescut cu cinci metri, iar mai multe insule din aval au fost deja inundate în întregime, a anunțat agenția de presă rusă de stat RIA Novosti, citând autoritățile locale, informează Reuters.

22 de mii de persoane care locuiesc în 14 așezări din regiunea Herson riscă să fie inundate în urma exploziei barajului Nova Kakhovka, a declarat marți șeful regiunii, instalat de Moscova, potrivit agenției de presă rusești de stat RIA Novosti.

Barajul Nova Kakhovka ar fi fost lovit de tiruri de la lansatorul de rachete multiple Olkha, a declarat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă de urgență anonimă.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Distrugerea barajului de către forțele rusești reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația de la instalație este sub control, a declarat marți agenția de stat ucraineană pentru energie atomică, transmite Reuters.

„Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei", a declarat Energoatom pe canalul de Telegram.

„În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

„În prezent, situația de la centrala nucleară Zaporojie este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii", a mai precizat Energoatom.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa