VIDEO Imagini impresionante cu o coloană de tancuri T-72M1 primite de soldații ucraineni din Polonia, dar nu numai

VIDEO Imagini impresionante cu o coloană de tancuri T-72M1 primite de soldații ucraineni din Polonia, dar nu numai

O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată în mișcare o coloană de tancuri T-72M1 donate de Polonia și alte state.

Tancuri T-72 din dotarea fortelor armate ucraineneFoto: Captura video

Ukraine Weapons Tracker precizează că este vorba de tancuri T-72M1 și T-72M1R, varianta pentru export a tancurilor sovietice produse începând cu 1969 care au un sistem de controlare a focului mult mai simplu. Ele au fost construite sub licență și în Polonia și Cehoslovacia.

Tancurile trimise Ucrainei au fost modernizate cu blindaj reactiv Kontakt-1 ERA care le oferă protecție suplimentară în fața muniției specializate în distrugerea blindajelor.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează de asemenea că este posibil ca o parte a tancurilor T-72 să fi fost scoase din rezervele forțelor armate ucrainene.

Ce se știe despre tancurile T-72 primite de Ucraina

La începutul lunii aprilie televiziunea de stat cehă a difuzat primele imagini cu tancuri T-72 transportate pe calea ferată către Ucraina, Cehia fiind cealaltă țară care a donat astfel de vehicule de luptă ucrainenilor, alături de Polonia.

Cu câteva zile înainte de apariția imaginilor ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, declarase că Republica Cehă trimite „echipament militar esențial” în Ucraina.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki anunțase la rândul său pe 25 aprilie că Varșovia a trimis tancuri de luptă ucrainenilor, fără a preciza însă modelul acestora. Anunțul său a venit în contextul în care Kievul a cerut în mod repetat Occidentului să îi furnizeze cât mai rapid mai multe arme, în special echipamente grele, în timp ce forțele rusești își continuau ofensiva în țară.

Pe 22 aprilie Marea Britanie anunțase că vrea să livreze tancuri moderne Poloniei în schimbul celor T-72 de fabricație sovietică trimise în Ucraina.

„Avem în vedere să trimitem tancuri Poloniei, pentru a o ajuta să trimită unele dintre tancurile sale (de tip) T-72 în Ucraina”, afirmase premierul britanic Boris Johnson în timpul unei vizite oficiale pe care a efectuat-o în India la momentul respectiv.

Și bulgarii ar fi trimis tancuri T-72 ucrainenilor

Însă poate cel mai interesant, la începutul lunii iunie pe platformele social media au apărut imagini cu un tanc T-72M1 capturat de forțele armate rusești. Imaginile au stârnit nedumerire la momentul respectiv întrucât datele arătau că tancul a fost recondiționat în 1993 de o companie bulgară de armament și avea un kilometraj redus.

Bulgaria nu anunțase la momentul respectiv în mod oficial că ar fi trimis tancuri sau alte echipamente grele de luptă forțelor armate ucrainene.

Însă joia aceasta, guvernul interimar de la Sofia, instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov demis în luna iunie prin moţiune de cenzură, a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia.

Guvernul lui Petkov susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată pro-rusă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...