VIDEO Imagini impresionante cu prăbușirea radiotelescopului Arecibo

VIDEO Imagini impresionante cu prăbușirea radiotelescopului Arecibo

Celebrul radiotelescop Arecibo de pe insula americană Puerto Rico, folosit de astronomii din întreaga lume și care a permis descoperirea primelor planete care orbitează o altă stea decât Soarele,  s-a prăbușit marți după 57 ani de funcționare , scrie AFP.

"Platforma s-a prăbușit într-un mod neplanificat", a declarat pentru AFP Rob Margetta, purtătorul de cuvânt al American National Science Foundation, care finanțează observatorul.

Două cabluri care susțin instrumentele telescopice de 900 de tone pe o platformă deasupra parabolei cu diametrul de 305 metri s-au rupt în 10 august și 6 noiembrie, dintr-o cauză necunoscută. Cablurile care au căzut au străpuns antena parabolică.

Atunci telescopul a fost considerat prea instabil și nereparabil, iar instituția a luat decizia de a demola structura. Accesul a fost interzis de atunci de teama unei prăbușiri bruște, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă cu puțin înainte de 8 dimineața, ora locală, marți.
Elnuevodia.com  prezintă imagini din mai multe unghiuri cu prăbușirea celebrului radiotelescop.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani