VIDEO În ajun de Paște, cecenii lui Putin au „eliberat” Mariupolul strigând „Allahu Akbar”

VIDEO În ajun de Paște, cecenii lui Putin au „eliberat” Mariupolul strigând „Allahu Akbar”

În ajun de Paște, cecenii lui Putin au „eliberat” Mariupolul strigând „Allahu Akbar”, constată Orthodox Times, preluând o postare a corespondantului-șef al publicației Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov. Mariupol a avut o puternică comunitate greacă, ale cărei rădăcini vin din 1778, când grecii ortodocși au părăsit Hanatul Crimeei. Circa 18.000 de greci ar fi emigrat, atunci, la invitația împărătesei Ecaterina cea Mare, în zona Mariupol, iar Imperiul Țarist le-a acordat o largă autonomie, scrie Mircea Marian pe defapt.ro .

„În strigătele de Allahu Akbar, orașul fondat cândva de grecii care fugeau din Imperiul Otoman a fost „eliberat” de locuitorii săi de milițiile cecene ale lui Putin. Ce întorsătură a istoriei”, scrie Trofimov.

Cecenii au „eliberat” Mariupolul strigând „Allahu Akbar”

„În timp ce la Mariupol, denumit „Orașul Maicii Domnului”, continuă luptele între ucraineni și ruși, cecenii islamiști, care luptă alături de ruși, își fac poze în ruinele orașului, strigând „Allahu Akbar”.

Potrivit unui videoclip pe care liderul cecen Ramzan Kadyrov l-a postat pe contul său personal Telegram, luptătorii islamiști pozează pe câmpul de luptă, în timp ce ruinele Mariupolului se văd în spatele lor, cecenii fluturând steaguri și strigând „Allahu Akbar”.

Este de remarcat faptul că aceste evenimente au loc în Săptămâna Mare a creștinilor ortodocși și în ciuda faptului că secretarul general al ONU, Antonio Gutiérrez, a cerut încetarea ostilităților timp de patru zile, cu ocazia Paștele ortodox”, scrie Orthodox Times.

Partea rusă a respins armistițiul propus de ONU.

Putin proclamă victoria

Vladimir Putin a anunțat joi că orașul Mariupol a fost eliberat cu succes, dar a comandat să fie închisă zona indrustrială.

„În final, eliberarea Mariupolului este un succes”, a spus Putin în întâlnirea cu Șoigu, difuzată la TV.

Anterior, unul dintre aliații de bază ai lui Vladimir Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, a spus că trupele rusești vor cuceri joi complet orașul Mariupol și vor doborî rezistența soldaților de la complexul Azovstal.

Cu toate acestea, Statele Unite înțeleg că forțele ucrainene încă mai controlează teren în Mariupol, iar afirmația președintelui rus Vladimir Putin că a eliberat orașul este dezinformare, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria