VIDEO Incendiul de la Cernobâl se extinde. Nivelul radiațiilor, în creștere

VIDEO Incendiul de la Cernobâl se extinde. Nivelul radiațiilor, în creștere

Un operator de turism din Ucraina afirmă că incendiul de pădure care arde de mai multe zile, a înaintat până la o distanţă de cinci kilometri de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, transmite BBC. Totodată meteorologii români au emis avertizări Cod galben de vânt puternic în aproape toată ţara, începând de marţi dimineaţă. Cernobîl este la 600 de kilometri de București.

Aceeaşi sursă precizează că Pădurea Roşie din partea de vest a centralei a ars şi avertizează cu privire la iminenţa unui dezastru, dacă focul se va extinde la Prîpeat – oraşul fantomă care, în trecut, deservea centrala nucleară şi pe care turiştii îl pot vizita, sub controale stricte.

Incendiul care face ravagii în zona de excluziune din jurul centralei nucleare avariate de la Cernobîl continuă să se extindă, suprafaţa lui multiplicându-se de mai multe ori din cauza rafalelor de vânt.

Incendiul s-a declanşat acum 9 zile, în 4 aprilie, în zona de excluziune ce înconjoară pe o rază de 30 de kilometri centrala avariată din Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie.

Duminica trecută, şeful interimar al Inspectoratului ecologic guvernamental, Iehor Firsov, a anunţat cu toate acestea pe Facebook că nivelurile de radiaţii în epicentrul incendiului depăşesc cu mult normele. Mai multe agenţii de stat ucrainene au dezminţit ulterior aceste informaţii şi Firsov însuşi a revenit asupra afirmaţiilor sale, luni.

Potrivit UNIAN, nivelul de radiație depășește de 16 ori norma, iar incendiul a cuprins deja peste 100 ha de păduri.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

5 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas