VIDEO INTERVIU Nicolae Noica: Podul Regele Carol I, o lucrare remarcabilă, realizată în doar 5 ani

VIDEO INTERVIU Nicolae Noica: Podul Regele Carol I, o lucrare remarcabilă, realizată în doar 5 ani

O lucrare remarcabilă, realizată în doar 5 ani de zile. Astfel descrie directorul Bibliotecii Academiei Române construcţia Podului Regele Carol I. Cunoscut acum ca Podul de la Cernavodă, lucrarea a fost ideea regelui, pentru a face o legătură cu Dobrogea. Prof.dr.ing. Nicolae Noica a povestit, într-un interviu pentru Agerpres, că iniţial a fost organizat un concurs internaţional, dar ofertele primite la acea vreme nu au convins. Până la urmă, în 1890, proiectarea a fost încredinţată unei direcţii din Ministerul Lucrărilor Publice, iar coordonator a fost desemnat inginerul Anghel Saligny. Podul de peste 15 km lungime, a fost construit la 30 de metri peste nivelul Dunării, iar fundarea s-a făcut la tot atâţia metri sub nivelul apei. Podul a fost inaugurat la 14 septembrie 1895, iar în acel moment avea cea mai mare deschidere din Europa, 195 de metri. Povestind istoria monumentului, directorul Bibliotecii Academiei Române spune că “avem datoria să ne uităm la înaintaşi, şi din respect pentru ce au făcut ei şi pentru valorile lor, să facem şi noi nişte lucruri bune.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…