VIDEO Israelul este atacat peste graniță și dinspre nord/Forțele israeliene răspund cu tiruri de artilerie ce lovesc poziții din Liban

VIDEO Israelul este atacat peste graniță și dinspre nord/Forțele israeliene răspund cu tiruri de artilerie ce lovesc poziții din Liban

Atacul Hamas asupra Israelului continuă și duminică, organizația islamistă afirmând că încă are luptători în șapte orașe israeliene, pe care îi sprijină cu tiruri de rachete. Hezbollahul a intervenit și el în conflict, atacând duminică dimineață cu tunuri și rachete poziții din fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone, asupra unor poziții ale grupării din Liban. De asemenea, armata israeliană continuă să lovească poziții Hamas din Fâșia Gaza și luptele de eliminare a militanților islamiști de pe teritoriul său. Bilanțul la acest moment este de sute de morți și mii de răniți în fiecare tabără, plus mulți prizonieri.

Lovituri israeliene în Gaza după atacul HamasFoto: Mahmoud Ajjour / imago stock&people / Profimedia

10:58Cel puțin 313 palestinieni au fost uciși, dintre care 20 de copii, și aproape 2.000 au fost răniți de loviturile aeriene israeliene în Gaza începând de sâmbătă, a anunțat duminică Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene.

În Cisiordania, șapte palestinieni au fost uciși de focuri de armă israeliene în aceeași perioadă, a adăugat sursa citată.

Șase dintre ei, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost uciși în timp ce aruncau cu pietre, în incidente separate, în timp ce al șaptelea bărbat a fost ucis în timp ce încerca să înjunghie un israelian, se arată în comunicatul ministerului sănătății. (Reuters)

10:23Un expert Al Jazeera în Orientul Mijlociu, Ali Hashem, explică ce ar putea fi în spatele atacurilor de dimineață din nordul Israelului:

„Hezbollah încearcă să le transmită israelienilor mesajul că escaladarea situației din Gaza și, poate, lansarea unei invazii terestre, ar însemna că acest conflict ar căpăta o nouă dimensiune.

Hezbollah a ales Fermele Shebaa pentru a transmite un mesaj Israelului (...) Zona este considerată de Liban drept teritoriu ocupat, astfel că Hezbollah nu face nimic împotriva politicii guvernului libanez.

Vor exista unele critici la adresa Hezbollah din partea rivalilor săi politici din țară, dar Hezbollah a ales această zonă pentru a pune situația în perspectivă, fără a depăși limitele.”

Hamas încă are luptători în 7 orașe israeliene

09:54Luptătorii Hamas sunt încă prezenți în orașe din sudul Israelului, potrivit unui comunicat al grupării, citat de CNN. Este vorba despre orașele Ofakim, Sderot, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated și Kissufim.

În comunicat se spune că Hamas îi sprijină cu tiruri de rachete asupra orașelor israeliene.

09:30Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) spun că avioanele de luptă au lovit un complex din Gaza aparținând șefului departamentului de informații al Hamas, conform CNN. „FID continuă în prezent să lovească ținte teroriste în Fâșia Gaza”, afirmă IDF.

09:27Ambasada Israelului în Statele Unite a postat pe X (Twitter) un mesaj în care spune că 100 de civili și soldați israelieni au fost răpiți, conform BBC.

În același mesaj se precizează că peste 300 de israelieni au fost uciși, iar peste 1.800 au fost răniți. Aceste cifre nu au fost confirmate oficial de Israel.

09:21 Ce se ştie despre israelienii luaţi ostatici de Hamas

Sute de români, repatriați azi-noapte din Israel

09:11Cel puțin 256 de palestinieni - între care 20 de copii - au fost uciși în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, conform CNN.

Alți 1.788 de palestinieni - între care 121 de copii - au fost răniți, a anunțat ministerul într-un comunicat.

08:31 Armata israeliană spune că una dintre dronele sale a lovit un post Hezbollah în zona Har Dov, la granița cu Libanul.

08:20 Hezbollahul a revendicat atacul cu rachete și artilerie asupra fermelor Shebaa israeliene, spunând că a fost desfășurat ca „solidaritate” cu poporul palestinian. Într-comunicat, gruparea a afirmat că atacul a vizat trei obiective, inclusiv o „poziție radar" în Fermele Shebaa, o porțiune de pământ ocupată de Israel din 1967, pe care Libanul o revendică ca fiind a sa.

„Artileria IDF (Forțelor de Apărare Israeliene) lovește în prezent zona din Liban de unde au fost trase tiruri", a precizat aceasta duminică dimineață.

„IDF a luat măsuri de pregătire pentru acest tip de posibilitate și va continua să opereze în toate regiunile și în orice moment necesar pentru a asigura siguranța civililor israelieni", a adăugat armata israeliană.

Proiectilele lansate de pe teritoriul libanez au lovit duminică dimineața devreme o poziție militară israeliană în fermele Shebaa ocupate de Israel, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate.

Sursele au precizat că tirurile de artilerie israeliene au început apoi să lovească teritoriul libanez.

Hamas a atacat sâmbătă Israelul cu mii de rachete și comandouri care au trecut granița, iar unele voci, inclusiv un ministru din guvernul Netanyahu au avertizat că acesta „ar putea fi doar începutul” și ar putea fi urmat de o „lovitură mult mai dureroasă dinspre nord”.

„Există o șansă rezonabilă ca incidentul din sud să fie o simplă distragere a atenției pentru războiul din nord", a declarat un ministru israelian pentru publicația online Ynet.

„Nu este imposibil ca IDF (armata israeliană) să fie atrasă în sud pentru a putea da o lovitură mai puternică și mai dureroasă în nord”, a adăugat acesta.

„Ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment strategic planificat și dirijat de Iran. Aceasta este o situație în care Israelul nu a mai fost de zeci de ani", a mai spus ministrul israelian.

Referirea la „nord” este una la Liban, unde activează Hezbollah, grupare care a emis sâmbătă un comunicat în care afirmă că urmărește îndeaproape situația din Gaza și că se află în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene".

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?