VIDEO Macron a promulgat LEGILE MORALITĂȚII politicienilor. Niciun politician cu CAZIER JUDICIAR nu mai poate fi ales în Franța de acum înainte

VIDEO Macron a promulgat LEGILE MORALITĂȚII politicienilor. Niciun politician cu CAZIER JUDICIAR nu mai poate fi ales în Franța de acum înainte

La noi, unul cu cazier face pe jupânul României. Niciun politician cu cazier judiciar nu mai poate fi ales in Franța de acum înainte, iar parlamentarilor le este strict interzis sa isi angajeze membrii familiei. Sunt doar doua dintre prevederile celor mai noi si mai importante legi de asanare a vietii publice in Franta, promulgarea lor de catre presedintele Emmanuel Macron fiind transformata intr-un adevarat eveniment mediatic.

"Aceste doua legi reprezinta angajamente importante pe care le-am facut in campania electorala si constituie o adevarata reforma in viata politica (...) Imposibilitatea ca un parlamentar sa ii angajeze pe membrii familiei sale este acum promulgata, imposibilitatea de a fi ales daca ai un cazier judiciar B2 este azi promulgata, imposibilitatea de a nu da socoteala pentru indemnizatiile primite este astazi promulgata", a subliniat Macron in cadrul ceremoniei de vineri, la care au mai participat ministrul Justitiei, Nicole Belloubet, si Christophe Castaner, secretarul de stat insarcinat cu relatia cu Parlamentul si purtatorul de cuvant al Guvernului, scrie Le Monde.

Noile legi mai interzic, printre altele, cumulul de mandate, dar si posibilitatea ca un parlamentar sa fie platit de societati de lobby.

Ceremonia de promulgare a celor doua legi a fost cu totul speciala si neobisnuita, fiind transmisa in direct de televiziuni, asa cum se intampla de obicei in Statele Unite, nu in Franta.

Presedintele Macron a tinut sa sublinieze astfel importanta momentului pentru viata politica si publica a tarii sale.

"Este un progres important, dar asta nu e tot. Mai sunt multe de facut, practici de schimbat, pentru ca doar un text nu este de ajuns", a tinut sa sublinieze Emmanuel Macron.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…