VIDEO Mister în Hawaii/Zeci de coloane uriașe strălucitoare de la pământ la cer în noapte

VIDEO Mister în Hawaii/Zeci de coloane uriașe strălucitoare de la pământ la cer în noapte

Un fenomen cu totul neobișnuit s-a petrecut în plină noapte deasupra muntelui Mauna Kea din Hawaii, Statele Unite. O cameră video amplasată la un telescop terestru local a înregistrat niște coloane de lumină verde, ca niște lasere strălucitoare, care se întindeau de la pământ spre cer.

Experții spun că spectacolul de lumină neașteptat a fost rezultatul unei explozii rapide de lasere lansate spre Pământ de către o navă spațială a NASA, potrivit Live Science .

Liniile laser au apărut pe 28 ianuarie 2023, clipind pe cer una câte una în puțin peste o secundă. O înregistrare video a laserelor a fost captată de camera video de la Subaru-Asahi - co-deținută de Observatorul Astronomic Național din Japonia (NAOJ) și de agenția de știri japoneză Asahi Shimbun - atașată la telescopul Subaru din vârful Mauna Kea, un vulcan adormit de pe Insula Mare din Hawaii.

O imagine în time-lapse a laserelor, care se mișcă rapid unul lângă altul a atras comparații online cu "ploaia digitală", sau cu liniile de cod informatic verde, care cad vertical pe ecran în timpul filmelor Matrix. Dar, în loc să fie o eroare dintr-o realitate simulată, laserele au fost de fapt emise de un dispozitiv aflat la bordul satelitului ICESat-2 al NASA, au scris reprezentanții NAOJ pe Twitter.

Pentru a face acest lucru, satelitul folosește un altimetru (un dispozitiv care măsoară altitudinea) pentru a emite lasere luminoase spre suprafața Pământului, apoi măsoară cât timp durează ca aceste lasere să ricoșeze înapoi la antena satelitului.

Altimetrul de la bordul ICESat-2, cunoscut sub numele de Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS), este unul dintre cele mai puternice realizate vreodată. Este capabil să lanseze 10.000 de impulsuri laser verzi pe secundă, ceea ce îi permite dispozitivului să colecteze măsurători la fiecare 0,7 metri pe suprafața Pământului, potrivit site-ului ICESat-2.

Liniile verzi eterice care apar în videoclip sunt rezultatul unora dintre aceste impulsuri laser, fiecare dintre ele fiind alcătuit din aproximativ 20 de trilioane de fotoni, care se aliniază exact cu obiectivul camerei.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima