VIDEO Momente istorice! Palestinienii au reușit să distrugă șapte tancuri israeliene Merkava, considerate inexpugnabile, cele mai bune din lume!

VIDEO Momente istorice! Palestinienii au reușit să distrugă șapte tancuri israeliene Merkava, considerate inexpugnabile, cele mai bune din lume!

Cel puțin șapte tancuri israeliene Merkava ar fi fost distruse, avariate și capturate, conform confirmărilor vizuale de până în acest moment, pe lângă alte câteva transportoare blindate grele - o reușită de răsunet a teroriștilor Hamas având în vedere că tancurile israeliene Merkava sunt considerate printre cele mai avansate din lume, iar discrepanța de dotare dintre soldații israelieni și grupările teroriste palestiniene este una destul de mare.

Tanc Merkava 4, distrus de militantii Hamas la granita dintre Israel si Fasia GazaFoto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

Atacul de sâmbătă al grupării Hamas a luat prin surprindere Israelul, iar avansul rapid al militanților palestinieni dincolo de granița Fâșiei Gaza a dus și la o serie de capturi surprinzătoare de tehnică militară.

Un tanc Merkava 4, distrus la granița cu Fâșia Gaza cu o grenadă aruncată din dronă

Cele mai răspândite imagini din primele ore ale „invaziei” palestiniene dincolo de granița Israel - Fâșia Gaza arătau mai mulți militanți Hamas care se fotografiau pe un tanc israelian Merkava 4 în flăcări, chiar lângă gardul de graniță. Unul dintre cele mai moderne tancuri din lume, scos din uz de către militanții Hamas.

Ulterior au apărut și imaginile video cu momentul în care tancul a fost atacat și avariat. El a fost atacat cu muniții aruncate din dronă, de deasupra, chiar în timp ce făcea manevre, probabil chiar fiind angajat în luptă.

Imaignile arată cum dintr-o dronă teroriștii Hamas dau drumul unui proiectil anti-tanc de tip HEAT, menit să străpungă blindajul, iar acesta cade chiar pe turelă, acolo unde de obicei blindajul e mai subțire. Tancul, astfel, nu ar fi avut nici o șansă.

Un alt tanc Merkava, distrus cu un aruncător de grenade - De ce nu a funcționat sistemul Trophy?

Un alt tanc Merkava 4 a fost distrus, de data aceasta prin foc direct de către atacatorii Hamas. Surprinzător, de data aceasta, este că tancul Merkava 4 este dotat cu un sistem activ de protecție care pare că nu a funcționat.

În imaginile video se vede un militant Hamas care trage cu un aruncător de grenade către un tanc Merkava 4 care pare să fie într-o poziție defensivă, dar cu fața orientat în altă direcție.

Astfel, proiectilul lansat de aruncătorul de grenade vine dintr-o parte a tancului și lovește în plin blindatul care pare să fie scos din uz ulterior exploziei.

Merkava 4 este dotat cu sistemul de protecție activa (APS) Trophy care teoretic detectează tocmai proiectile precum cel care apare că a fost lansat de militantul Hamas. Trophy apoi lansează în calea sa un set de mici proiectile explozive care ar trebui să determine explozia prematură a proiectilului, înainte să lovească tancul.

În cazul de față pare că sistemul Trophy nu a funcționat sau acesta nu a fost în funcțiune.

Un blindat Namer, distrus și el fără să funcționeze sistemul de protecție activă

Similar, și un transportor blindat greu de tipul Namer, dotate și el cu APS Trophy, a fost distrus după ce inițial a fost lovit în plin de o lovitură lansată cu un aruncător de grenade.

Nici în acest caz pare că sistemul Trophy nu a funcționat să protejeze blindatul sau, din nou, nu a fost pus în funcțiune.

Ulterior, militanții Hamas au aruncat o grenadă care a intrat printr-o trapă deschisă în interior.

Alte tancuri Merkava și alte transportoare au fost pur și simplu capturate în bazele în care au reușit să intre militanții Hamas, fără a fi fost folosite în luptă.

Tancurile Merkava, considerate a fi cele mai moderne din lume

Tancurile israeliene Merkava 4 sunt considerate a fi printre cele mai avansate din lume.

Dezvoltate încă din 1979 și ajunse acum la cea de-a patra generație, tancurile Markava costă între 3,5 și 4,5 milioane de dolari pe unitate.

Merkava 4 cântărește 65 de tone și are un motor de 1.500 cai putere. Are un tun principal de 120 mm, patru miltraliere, un aruncător de grenade, un mortier intern de 60mm și aruncătoare de fumigene.

Totodată, Merkava 4 este dotat cu sistemul activ de protecție Trophy, gândit să detecteze pe 360 de grade în jurul tancului și să contracareze amenințări directe precum proiecitle, grenade sau rachete antitanc. Sistemul detectează amenințarea și „aruncă” în calea sa o serie de mini-proiectile explozive care ar trebui să declanșeze explozia prematură a proiectilului ce se îndreaptă spre tanc, înainte ca acesta să atingă blindatul.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?