VIDEO „Mortul” e de vină/Concluziile EMA privind vaccinul AstraZeneca: Efectele secundare sunt cauzate de un răspuns al sistemului imunitar

VIDEO „Mortul” e de vină/Concluziile EMA privind vaccinul AstraZeneca: Efectele secundare sunt cauzate de un răspuns al sistemului imunitar

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat, miercuri, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

Reprezentanții EMA au precizat că cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului, deși sunt extrem de rare.

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au subliniat oficialii EMA.

Principalele declarații:

  • Comisia de siguranță a vaccinurilor din cadrul EMA a confirmat că beneficiile inoculării cu vaccinul AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile legate de efectele secundare
  • O explicație plauzibilă pentru efectele secundare rare este un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiție similară cu cea văzută în rândul pacienților tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină
  • Este important ca medicii și angajații sanitari să cunoască simptomele legate de cheagurile de sânge pentru a putea depista rapid și minimaliza posibilele riscuri, vom emite recomandări viitoare dacă vor fi necesare
  • Acest caz demonstrează clar una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice
  • Comitetul nu a ajuns la concluzia ca vârsta și genul pot influența acesta efecte adverse
  • Este foarte important ca oamenii care vin la vaccinare să știe că la 2 săptămâni de la vaccinare pot apărea efecte adverse- probleme de respirație, abdominale, neurologice

.......................

Conferința de presă online se va concentra pe „finalizarea analizării semnalului de alarmă” care a fost tras în legătură cu acest vaccin în raport cu „cazurile de tromboză”, a precizat EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam.

Emer Cooke, directoarea cu rol executiv în cadrul EMA, va participa alături de alţi reprezentanţi ai agenţiei la această conferinţă de presă, după ce mai multe ţări europene au suspendat utilizarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză din cauza semnalării unor cheaguri sangvine în rândul persoanelor vaccinate.

Marţi, EMA anunţase că se afla în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine, semnalate în mai multe ţări.

Anunțul EMA a venit după ce cotidianul italian Il Messaggero a publicat marți un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA în care acesta a declarat că „există clar” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.

Comitetul de siguranţă sanitară din cadrul EMA „nu a ajuns deocamdată la o concluzie iar examinarea este în prezent în curs de desfăşurare”, a precizat marţi Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Vom comunica rezultatele şi vom organiza o întâlnire cu presa imediat după ce examinarea va fi finalizată”, a precizat EMA.

Pe 18 martie, EMA a anunţat că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale şi că utilizarea vaccinului rămâne sigură, după ce mai multe ţări au decis să suspende imunizările cu acest ser.

Agenţia a precizat totuşi că există o posibilă legătură cu rarele cazuri de cheaguri sangvine şi că îşi va publica recomandările actualizate cu ocazia reuniunii din această săptămână a comitetului său de siguranţă sanitară.

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca la jumătatea lunii martie după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu accest vaccin.

Însă acestea au reînceput vaccinările cu serul AstraZeneca la scurt timpă după anunțul EMA din 18 martie.

România a retras la rândul ei de la administrare 4.200 de doze din lotul AstraZeneca ABV 2856 considerat cu probleme în Italia după decesul a două persoane în Sicilia dar le-a reintrodus în uz după anunțul agenției.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”