VIDEO O universitate din Hong Kong a dărâmat o statuie dedicată victimelor represiunii din Piaţa Tiananmen

VIDEO O universitate din Hong Kong a dărâmat o statuie dedicată victimelor represiunii din Piaţa Tiananmen

O universitate importantă din Hong Kong a dărâmat o statuie din campusul său care de mai bine de două decenii comemora protestatarii pro-democraţie ucişi în timpul represiunii din Piaţa Tiananmen în 1989, informează Reuters.

Miercuri noaptea târziu, paznicii de la universitatea din Hong Kong au plasat baricade galbene în jurul sculpturii de cupru de două tone, înaltă de opt metri şi intitulată "Stâlpul ruşinii", care comemora victimele autorităţilor chineze din urmă cu mai bine de trei decenii.

Opera de artă, un stâlp de trunchiuri umane şi feţe îndurerate, este unul din puţinele monumente comemorative publice rămase în fosta colonie britanică amintind de represiunea sângeroasă care este un subiect tabu în China continentală.

 

Foto: (c) Tyrone Siu/REUTERS


Doi jurnalişti Reuters au văzut zeci de muncitori în zona în care era amplasată statuia care fusese acoperită cu folii albe de plastic şi păzită de zeci de forţe de securitate. Zgomote puternice de scule electrice şi lanţuri s-au auzit din zona închisă timp de câteva ore, după care muncitori au fost văzuţi transportând jumătatea superioară a statuii, care a fost ridicată de o macara spre un container de transport.

În urmă cu câteva luni, universitatea a trimis o scrisoare legală custozilor statuii în care cerea îndepărtarea ei.

Sculptorul danez Jens Galschiot, autorul operei, a declarat că este "complet şocat" de această decizie referitoare la proprietatea sa privată şi că va "solicita despăgubiri pentru orice deteriorare a sculpturii".

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!