VIDEO Orban: Am ajuns să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania

România importă energie, deşi avea potenţial de export, iar pentru companii energia electrică şi gazul natural au ajuns "la preţuri mai mari decât în Germania", a declarat luni premierul Ludovic Orban la Forumul Capitalului Românesc.

"De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?", a afirmat Orban.

”ANRE știe că guvernul vrea să anuleze taxa pe energie (din OUG 114 – n.red.), dar zilele astea stabilesc tarifele luând în calcul această taxa de 2%. Impactul – creșterea prețului pentru consumatorul final. La fel și cu liberalizarea pieței, am dat anumite semnale, ei fac invers. Au mai făcut una anul ăsta: au mărit cu 80% taxa de cogenerare”, a spus Ludovic Orban într-o intervenție la Forumul Capitalului Românesc.

”N-o să recunoască dl președinte (Dumitru Chiriță – n.red.), dar a existat ceva ciudat și la stabilirea prețului, vizavi de Hidroelectrica, Nuclearelectrica. E un subiect dramatic pentru companiile care au în structura costurilor un consum semnificativ de energie. Ele își pierd competitivitatea. La fel și în privința gazelor: suntem pe locul 3 în UE la rezervele de gaze naturale, dar noi importăm”, a spus Orban.

Video (min. 17):


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!