VIDEO Orban: Moldova va beneficia - în următorii 4 ani şi, de ce nu, în următorii 8 ani - de ample proiecte de investiţii

VIDEO Orban: Moldova va beneficia - în următorii 4 ani şi, de ce nu, în următorii 8 ani - de ample proiecte de investiţii

Moldova va beneficia de ample proiecte de investiţii, care vor avea un impact major asupra calităţii vieţii şi veniturilor locuitorilor din judeţele Moldovei, a declarat, miercuri, prim-ministrul Ludovic Orban, care a participat alături de preşedintele Klaus Iohannis, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi de cel al Dezvoltării, Ion Ştefan, la deschiderea tronsonului de autostradă A 7 - varianta ocolitoare Bacău.


"Am ţinut să fiu prezent (...) la această realizare de excepţie, şi anume finalizarea unei construcţii, a unei centuri care cuprinde aproape 17 kilometri din viitoarea autostradă A7 cu mai mult de un an înainte de termen. Această realizare demonstrează foarte clar că există constructori în România care au, cu adevărat, capacitatea de a face lucrări de calitate, de a face lucrări repede şi de a fi competitivi în valoarea lucrărilor care sunt efectuate, din punct de vede al preţului. (...) Cu acest prilej, vreau să spun limpede: următorii 4 ani şi, de ce nu, următorii 8 ani vor fi ani în care Moldova va primi ceea ce aştepta de 30 de ani de la cei pe care i-a învestit cu încredere în ultimii 30 de ani, mă refer la PSD, şi nu le-au oferit cei de la PSD ceea ce aşteptau moldovenii. Moldova va beneficia de ample proiecte de investiţii, care vor avea un impact major asupra nivelului de dezvoltare al Moldovei, asupra calităţii vieţii, asupra veniturilor locuitorilor din judeţele Moldovei", a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a detaliat situaţia proiectului Autostrăzii 7.

"Pentru fiecare planşă pe care o vedeţi acolo, indiferent că este vorba de autostrada A7, care face legătura între Bucureşti, cu ieşirea din ţară pe la Siret, pe toate cele 4 tronsoane prezentate sunt în faze aproape finale documentaţiile tehnico-economice, studii de fezabilitate, de asemenea, în unele cazuri vor fi gata şi proiectele tehnice. Adică, imediat ce va fi adoptată Facilitatea de Rezilienţă şi Recuperare şi România va putea beneficia de cele 30 de miliarde negociate de preşedintele Klaus Iohannis, noi vom putea ajunge repede în situaţia de a semna contractele de construcţie pentru tronsoanele pe care le vedeţi de pe Autostrada 7 ", a spus Orban.

El s-a referit şi la Autostrada Bacău-Braşov.

"În ceea ce priveşte Autostrada Bacău - Braşov, vă vorbeşte un braşovean, şi vă spun lucrul ăsta ca să înţelegeţi că am un plus de credibilitate în ceea ce spun: se va construi. Este o autostradă extrem de importantă, care va asigura suplimentar faţă de Autostrada Unirii, şi anume autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, va asigura conectarea Moldovei, în special a Bacăului, a judeţelor de la sud de Bacău, va asigura conectarea cu infrastructura europeană de transport", a subliniat Orban.

Şeful Executivului a explicat şi planurile avute în vedere pentru alte obiective de investiţii în regiunea Moldovei.

"Deja se lucrează la documentaţiile tehnico-economice pentru modernizarea căii ferate de pe Coridorul 9 paneuropean, de la Giurgiu până la ieşirea spre Ucraina. Deja sunt contracte pentru documentaţiile tehnico-economice şi urmează ca o parte dintre tronsoanele de cale ferată care urmează a fi modernizate să le finanţăm din viitorul exerciţiul financiar 2021-2027. De asemenea, solicităm finanţarea, în cadrul PNRR, şi pentru un obiectiv de investiţii extrem de important, şi anume canalul Siret - Bărăgan, o lucrare de investiţii care a fost abandonată de 30 de ani, care are un rol extrem de important în viitor, pentru că e clar că schimbările climatice pot să genereze secete, cum am avut această secetă cumplită din acest an, şi noi trebuie să fim pregătiţi în anii care vin cu soluţii pentru a putea asigura refacerea sistemelor de irigaţii sau construcţia de noi sisteme de irigaţii", a precizat Orban.

În context, acesta a anunţat că, joi, se va semna "contractul de finanţare pentru apă şi canal pe judeţul Bacău".

"În ceea ce priveşte înfiinţarea de distribuţie de gaz, noi am demarat apeluri de proiecte, aşteptăm ca primăriile sau asocierile de primării să depună proiecte, pentru că obiectivul nostru fundamental este să finanţăm din fonduri europene proiectele prin care gazul românesc să ajungă în casele românilor", a mai afirmat Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”