VIDEO Orban: Vom împuternici comitetele pentru situaţii de urgenţă să decidă portul măştii în spaţii în aer liber aglomerate

VIDEO Orban: Vom împuternici comitetele pentru situaţii de urgenţă să decidă portul măştii în spaţii în aer liber aglomerate

Guvernul va împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să poată decide portul măştii şi în aer liber în spaţii deschise foarte aglomerate, în anumite intervale orare, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.


"Propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este aceea de a impune obligativitatea portului măştii şi în aer liber în anumite spaţii, în anumite intervale orare. Practic, noi vom împuternici comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă de a decide această măsură de obligativitate a portului măştii în anumite spaţii deschise în aer liber care sunt foarte aglomerate şi unde nu există posibilitatea asigurării unei distanţe fizice de protecţie de minimum 1,5 metri", a declarat Ludovic Orban, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.

El a adăugat că sunt foarte multe zone în aer liber cu astfel de aglomerări.

"Aici e vorba de pieţe, sunt pieţe foarte aglomerate, unde circuitele nu permit păstrarea distanţei fizice, unde se formează cozi, unde inclusiv interacţiunea între vânzători şi clienţi este foarte apropiată. Este vorba, de exemplu, de faleze, am dat exemplu faleza Galaţi. Sâmbătă şi duminică, între orele 19-22, acolo este o aglomeraţie în care aproape, efectiv, nu ai cum să păstrezi distanţa fizică de protecţie. Este vorba de târguri, este vorba de diferite festivităţi sau serbări care o să fie", a explicat Orban.

Totodată, premierul a atras atenţia că mai ales în perioada electorală se vor organiza zile ale localităţilor şi alte tipuri de activităţi şi va trebui să se ia astfel de măsuri de obligativitate a portului măştii.

"De asemenea, pe cursele feroviare sunt peroane de aşteptare, mai ales pe rutele foarte aglomerate, unde nu se poate păstra distanţa fizică. De asemenea, în staţie, locuri de aşteptare a mijloacelor de transport. Sunt anumite fabrici, când ies de la muncă şi mai ales cei care urmează să fie transportaţi cu autocare, în aşteptarea mijloacelor de transport, se creează o aglomeraţie foarte mare şi acolo există un risc crescut de răspândire a virusului, iar apărarea sănătăţii se poate dispune prin obligativitatea portului măştii. Deci procedura va fi, noi permitem, prin hotărârea de guvern, prin anexă, adoptarea unor astfel de decizii de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiilor de sănătate publică, ce trebuie să facă o evaluare a riscului epidemiologic pentru diferitele categorii de activităţi, ele se vor dispune loco - comitetul judeţean dispune obligativitatea portului măştii pentru anumite activităţi şi în intervalele orare în care se creează aglomeraţia", a mai afirmat Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /