George Simion și Nicușor Dan s-au confruntat peste patru ore în prima dezbatere electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați s-au contrat pe mai multe teme, precum sprijinul acordat Moldovei, ajutorul către Ucraina, dar și starea sistemului de sănătate din România. Dezbaterea a avut loc la sediul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, fiind organizată de Euronews România.
00:10Dezbaterea electorală s-a încheiat după peste patru ore. Cei doi candidați și-au strâns mâna.
00:01Mesajele finale ale candidaților
Ultimul moment al serii îl reprezintă transmiterea unui mesaj către o categorie profesională, extrasă de pe un bilet.
Dan: „Am extras profesori. Este un domeniu la care țin. Promisiunea pe care o fac este că mă voi lupta pentru condiția socială, incluzând salarii. Mă voi lupta ca ei să fie respectați de societate. Mă voi lupta ca ei să aibă pregătirea profesională continuă de care au nevoie. Respectul meu!
Simion: „Am extras anteprenorii, oamenii care muncesc de dimineață până seară, plătesc impozite la stat. Le promit că vom reduce drastic numărul de instituții de control, birocrația, vom dereglementa, le vom face viața un pic mai ușoară pentru ca să poată face profit. Am un mesaj și pentru pensionari și oamenii care au muncit sau muncesc în România. Este nevoie ca ei să fie respectați, trebuie redusă impozitarea muncii. Este timpul să promovăm munca, nu să o controlăm, supraimpozităm, descurajăm. Nu ne putem complace să votăm aceeași oameni pe aceași rețetă. Ne-am trezit, sunt mult mai mulți decât cred ei. Ne jignesc, ne fac pleava societății, suntem mulți, suntem uniți, pentru poporul român și cu poporul român”.
Dan: Pentru publicul general, să continue să creadă în România. Să conștientizeze responsabilitatea pe care o au cu votul din 18 mai pentru că este vorba de direcția în care merge țara asta. Să facă diferența între fapte și vorbă, politică și politicianism.
Simion: Este suficient să ne uităm la cioclii pandemiei, la susținătorii lui Iohannis, la un mod de operare, că nu s-a întâmplat nimic 10 ani, ca să înțelegem că nu putem greși iar.
23:59Simion: Veți promulga o lege care interzice în România schimbarea de sex la minori?
Dan: Dacă această lege ajunge la mine, da.
23:55„Pe care George Simion să-l cred?” / „Ce părere aveți despre PSD”
Dan: Vreau să mă întorc la economie că asta îi doare pe români. Vreau să vă întreb – acum 2-3 săptămâni pentru un public ați spus că firmele străine fură bogăția țării, ieri pentru alt public ați spus că vreți să vină firmele străine, ați spus ieri Călin Georgescu, astăzi nu. Pe care George Simion să-l cred?
Simion: Am susținut și acum trei săptămâni și ieri aceeași chestiune. Toate companiile străine sunt binevenite în România cât își plătesc taxele corect. Legat de naționalizare, ne dorim să răscumpărăm pachetul majoritar la Petrom. Ceea ce am susținut legat de Călin Georgescu, susțin în continuare. Dacă va fi dorința lui să fie premier, nu am vorbit, eu îl nominalizez.
Simion: Ce părere aveți despre PSD?
Dan: PSD este partenerul dvs. în multe consilii județene. Domnul Simion, dvs. spuneți că sunteți antisistem, dar sunteți în sistem. Diferența între noi este că eu nu pretind că sunt și sistem și antisistem. Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, de un guvern minoritar, că nu avem nevoie de haos și că vreau să fac un guvern cu partidele pro-occidentale. Dar nu voi pretinde când fac asta că sunt anti-PSD ca dvs.
23:40Întrebare: Mai mulți adversari v-au reproșat stilul mai lent de a lua decizii. Cum vă veți ocupa ca președinte?
Dan: Vă asigur că deciziile care trebuiau luate foarte repede au fost luate foarte repede. Ne evaluează oamenii prin vot. Sunt lucruri care necesită o analiză. Cel mai important lucru ca consum de timp a fost dezvoltarea urbană a Bucureștiului și aici am pus capăt unui lung șir de ilegalități fără sprijinul autorităților centrale.
Întrebare: Ați mers la vot cu Călin Georgescu, susținător al Mișcării legionare interzisă în România. De ce vă afișați cu o persoană care promovează cultul unei mișcări genocidare?
Simion: E o întrebare vădit tendențioasă. Georgescu trebuia să fie președintele României și sistemul și-a bătut joc de opțiunile românilor. Voi merge până la capăt pentru respectarea dreptății. Diferența față de mulți alții este că eu le pot înfăptui cu echipa din care fac parte.
Întrebare: Cum vă poziționați la aprecierile domnului Georgescu față de mișcarea legionară?
Simion: Curiozitatea a mâncat pisica. Nu pot face alte aprecieri decât cele din legile țării, Constituție și tratatele internaționale din care facem parte.
23:28Dan: „Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan prim-ministru” / Simion: „Vizez un guvern de uniune națională”
Întrebare: Aveți nevoie de sprijin politic, cu cine faceți majoritate în Parlament, cu cine faceți guvern și pe cine nominalizați premier?
Simion: Când nu este o majoritate parlamentară, președintele face o nominalizare care să obțină o majoritate. Vizez un guvern de uniune națională. Sunt mulți oameni care vor să sperie românii, să obțină voturi prin teamă. Trebuie să încetăm această politică din perioada Covid de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace. Voi nominaliza un român care dorește pacea. Nu voi face o nominalizare ci un guvern de largă majoritate care să scoată România din crizele suprapuse.
Dan: Președintele va nominaliza prim-ministrul. Am trecut o etapă, Ciolacu nu mai este la Palatul Victoria. Vreau un guvern cu cele patru partide pro-occidentale și minoritățile naționale. Vreau o persoană care a dovedit că știe să facă reforme, care a dovedit că are viziune de dezvoltare. Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan, dar nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea. Imediat după preluarea mandatului voi chema la discuții cele patru partide și minoritățile naționale.
Simion: Indiferent de rezultatul alegerilor din 18 mai, este bine să îi spunem domnului Nicușor Dan că ar trebui să se consulte cu toate formațiunile votate de români. Asta înseamnă democrație. Asta înseamnă respect pentru popor.
Dan: V-am spus că deprecierea leului, căderea bursei, faptul că românii vor plăti rate mai mari este din cauza haosului pe care îl proiectați.
Simion: Genul acesta de manipulări și nivelul unde duc Dan, Iohannis și camarila din spatele lor este elocventă pentru mine și cred că poporul român este mult mai deștept indiferent cum a fost umilit prin anularea alegerilor. Sunt niște puciști care își vor găsi sfârșitul politic după 18 mai.
22:55Întrebare: Cum faceți să atrageți fondurile europene?
Simion: Pentru autostrăzi nu vom primi bani din PNRR. Sperăm să nu meargă banii către Ucraina sau schimbări climatice sau alte priorități ale actualei Comisii Europene. Putem accesa fonduri pentru materialul rulant, pentru căile ferate române. Trebuie să folosim potențialul maritim și fluvial al României. Am cedat proiecte mari de infrastructură. Acum 50 de ani construiam bijuterii precum Transfăgărășanul.
Dan: Pe fonduri europene am găsit stația de epurare de la Glina începută de Ceaușescu, am finalizat-o, n-am pierdut bani europeni. Am avut contract blocat pe tramvaie, le-am adus. Am luat banii pentru termoficare. Când vrem să vedem cine este eficient și știe să gestioneze lucrurile vă invit să ne uităm la ce a făcut fiecare dintre noi.
22:41Dan, către Simion: Unde sunt cei 500.000 de „paraziți” pe care vreți să-i dați afară?
Nicușor Dan: „Pentru că a ridicat tema asta în dezbaterea publică. Care este partiția celor 1.300.000 de oameni, pe categorii profesionale, și unde sunt cei 500.000 de «paraziți»?”
George Simion: „Cei 500.000 de paraziți sunt pe niște locuri bine plătite…”
Nicușor Dan: „Nu, nu, nu, care e distribuția? Pe cifre. Câți medici, câți oameni în educație? Haideți să vedem!”
George Simion: „Mă încurajați dumneavoastră?”
Nicușor Dan: „Nu, notez ce spuneți dumneavoastră”
George Simion: „Avem mai puțini profesori decât aveam acum 15 ani”
Nicușor Dan: „Deci câți profesori sunt?”
George Simion: 300.000. 70.000 de militari”
Nicușor Dan: „Deci pe ăștia nu îi dăm afară, da?”
George Simion: „Ce vrea să vă demonstreze domnul Nicușor Dan este că sunt 450.000 de funcționari publici, dar pe lângă funcționarii publici mai sunt multe sinecuri, multe companii municipale, multe chichițe. De unde trebuie să începem reforma administrativă, conform propunerii noastre, este de la voința poporului – 300 de parlamentari. De acolo, de sus, să dăm un exemplu. Maxim 12 ministere și maxim 50 de secretari de stat. Pe cei de la ADP, pe care îi chinuie domnul Nicușor Dan…”
Nicușor Dan: „Deci în sănătate câți avem?”
George Simion: „Poftim?”
Nicușor Dan: „În sănătate câți avem?
George Simion: „Domnul Nicușor Dan, dumneavoastră alegeți să vă apărați corupții dumneavoastră, inclusiv în spitalele muncipale…”
Nicușor Dan: „Bun, deci 250.000 în sănătate, da? În armată câți avem?”
George Simion: „70.000. E foarte bun la adunări și scăderi, a adunat în dreptul lui, a scăzut în dreptul poporului român”
Nicușor Dan: „Așa. Poliție, jandarmi, pompieri?”
George Simion: „Vă mai dau un exemplu, prietenul dumneavoastră…”
Nicușor Dan: „Poliție, jandarmi, pompieri?”
George Simion: „V-am spus mai devreme numărul de militari, numărul de cadre care sunt subdimensionate”
Nicușor Dan: „Deci poliție, jandarmi, pompieri – 130.000”
George Simion: „Domnule Nicușor Dan, ați învățat pe de rost niște cifre și acum încercați să dați lecții, știind care este soluția. N-ați spus soluția dumneavoastră. Care e soluția?”
Nicușor Dan: „Nu, nu. Domnule Simion, eu sunt absolut sigur că dumneavoastră sunteți un om serios și când spuneți că dați afară 500.000 de «paraziți» știți de unde, și de asta vă întreb, ca să aflu și eu”.
George Simion: „Dar de la prietenii dumneavoastră, care susțin acest sistem, care a dărâmat România, a dărâmat poporul român, de la prietenii dumneavoastră cărora le-ați promis că le țineți companiile municipale în viață, deși a fost o promisiune electorală pentru dumneavoastră, exact ca și Klaus Iohannis…”
Nicușor Dan: „Legat de companiile municipale, am închis 20, au plecat 5.000 de oameni afară, au rămas câteva, au intrat la algoritm, ați luat și dumneavoastră împreună cu PSD, PNL și toată lumea”
Întrebare: Cum veți reduce decalajul între zone sărace și dezvoltare?
Simion: Prin investiții în județe. Țara noastră este bogată și trebuie să exploatăm resursele noastre, să investim în agricultură și turism. Adunăm toată bogăția la București și uităm de jumătate de țară. Fără să fim suverani, să avem un sector energetic care să permită industriilor conexe să aducem plus valoare nu vom rămâne decât biata colonie care suntem azi.
Dan: Trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu ce este economia astăzi. Dacă dăm exemplul Bucureștiului, cineva care locuiește în Târgoviște să aibă un tren de mare viteză ca să beneficieze de prosperitatea care este în marile centre universitare. Mulți români au plecat pentru că economic România nu a ținut pasul cu ce puteau oferi statele din vestul Europei. Prin schemele de ajutor pe care statul le face trebuie să dezvolte ecosisteme care să dea venituri bune oamenilor. Am avut nenumărate scheme de ajutor în agricultură care s-au încheiat la jumătate și nu au ajutat românii.
Simion: Jumătate din România este lăsată de izbeliște. Trebuie să folosim întregul teritoriu al țării pentru a genera dezvoltare și prosperitate. Vom avea cetățeni de prima mână și cetățeni lăsați în urmă.
22:30Ce soluții propun candidații pentru sistemul de educație
Întrebare: Avem o rată de abandon școlar timpuriu, de 16%, mult peste media UE. Analfabetism funcțional de 40-45%, un raport național de alfabetizare numerică la 25% la primar și 40% la finalul liceului, cu discrepanțe urban – rural. Ce soluții propuneți?
Simion: Nu ne putem masca propria incompetență incluzând toate domeniile în CSAT, declarând toate chestiuniile ca fiind de securitate națională. Dar aș include sărăcia. Este atribuția ministrului Educației, ține de mediul universitar să se implice în asigurarea accesibilității celor trei sferturi de elevi care nu au șansa să facă o facultate. Din păcate, felul în care mergem astăzi la școală și elevii sunt ignorați pentru că profesorii debutanți iau 3700 de lei arată disprețul autorităților.
Dan: Este o chestiune de siguranță națională. Suntem deja pe deficit de forță de muncă. Meseriile viitorului cer o calificare tot mai înaltă. Dacă nu corectăm repede gradul de analfabetism funcțional ne vom trezi în situația de a aduce forță de muncă din altă parte. Un răspuns este finanțarea, să stimulăm oamenii să intre în sistemul de educație. Să ne uităm la programele școlare pentru ca deprinderile pe care copiii le preiau în școală să fie adaptate vieții reale și pieței de muncă. Pregătirea profesorilor pentru noile provocări cu care se confruntă. Profesorii trebuie să învețe cum să îi învețe pe copii.
22:25Întrebare: Ce veți face ca un copil sărac să aibă aceleași șanse cu cei din orașele mari?
Dan: Sunt un astfel de copil care vine dintr-o zonă semi-rurală și care cu multă muncă a reușit să aibă un doctorat la Paris. Trebuie să stimulăm profesorii, oamenii cu vocație pedagogică să vină în sistemul de învățământ. Statul român are bani dacă nu îi cheltuie pe tot felul de prostii. (…) În școala românească continuăm să învățăm pe de rost multe lucruri, ei trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii. Nu există corespondență între ce este piața muncii și ce oferă școala.
Simion: Cum arată astăzi școala arată mâine țara. O subfinanțare cronică. L-am avut pe Klaus Iohannis care a promis o Românie educată și nu a livrat nimic. Ne dorim egalitatea de șanse pentru toți copiii României. Trebuie să avem profesioniști în rural, tineri specialiști care să primească o remunerație corespunzătoare. Trei sferturi din copiii României nu au șansa să ajungă la învățământul superior. Facultațile s-au transformat în fabrici de diplome și nu sunt orientate către piața muncii.
Dan: Vi se pare normal să fiți însoțit la depunerea candidaturii de Sorin Constantinescu, regele păcănelelor?
Simion: Îmi pare rău că nu este Sorin aici. Constantinescu este un bun specialist, este bunic, tată de preot. S-a retras din industria jocurilor de noroc văzând cât de nocive sunt.
22:21Simion: „Sunt trei lucruri la care nu doriți să răspundeți”
Simion: Susțineți că pentru dvs. transparența este foarte importantă. Trei lucruri la care nu doriți să răspundeți. Cum ați votat la referendumul pentru familie. Cunoașteți pe cineva din SUA sau UE la nivel de lideri? Care sunt donatorii din campania dvs.?
Dan: La primele două am răspuns. La a treia vă invit pe site-ul ANI unde e declarația mea de avere.
Simion: E blurat. Cu nume și prenume cine sunt donatorii. Asta e transparența lui Nicușor Dan.
Dan: Găsiți cam 30 în sală. (…) Am răspuns deja, nu vă enervați.
Simion: Cine a dat 600.000 de lei?
Dan: Asta e o faptă gravă? Să donezi din buzunarul tău pentru un candidat este democrație. Sunt independent și nu am de la stat ca dvs. Asta a făcut și idolul dvs. Trump. Instituțiile știu cine sunt persoanele și nu vreau să le fac public numele pentru că vor fi atacați cum am fost eu.
22:11Dan: „Dacă așa-zisul sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2?”/ Simion: „Miciuni și marote”
Dan: Dacă ați fi anti-sistem precum pretindeți nu l-ați fi pus pe listă pe George Becali care a furat teren de la statul român, pe domnul Chelaru condamnat pentru că a furat apartamente de la stat, nu l-ați fi pus pe Mugur Mihăescu colaborator al Securității, pe domnul Lasca condamnat pentru violențe, nu l-ați fi luat pe Petrișor Peiu consilierul lui Adrian Năstase. Dacă așa-zisul sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2? De ce în campania din turul 1 conturile de social media al meu și al lui Ponta au fost atacate și nu al vostru. De ce dosarul violului de la școala de vară continuă să treneze?
Simion: Domnul Nicușor Dan care merge în studiourile lui Dan Voiculescu își permite să spună minciuni despre colegii mei cu care mă mândresc. Mugur Mihăiescu nu a fost colaborator al Securității. Să vorbim de Matei Păun și rusianismul. A înșirat minciuni și marote. Dumnealui folosește, nu știu dacă prin Păun sau direct, boți. Eu așa sunt informat și foarte multe conturi de socializare au explodat în ultima perioadă. Marcel Ciolacu nu a dat niciun vot către AUR. Câștigătorul alegerilor din noiembrie a fost Călin Georgescu. Voi ați anulat alegerile cu Coldea și generalii din spatele tău, cu Klaus Iohannis. Nu mai merge să conduceți România prin frică.
Dan: Diferența între politicianism și politician sunt faptele. Ați aruncat cu vorbe.
Simion: Sunt mai bun ca dvs la aruncat cu vorbe!
Dan: Exact!
Simion: Rata mică de vaccinare împotriva rujeolei nu se datorează unor zvonuri, diferă de regiuni. Ține de autorități, de cadre medicale și cei care conduc instituții medicale. Să lăsăm specialiștii să conducă aceste unități. Să punem meritocrația pe primul plan și să oferim acces medical și urgent tuturor pacienților, nu să aștepți după o radiografie 2-3 luni pentru că unii intră peste rând. Sunt probleme mari cu rețetele compensate. Mulți bani care se scurg din bugete, dar medicamentele nu ajung la populație.
Dan: Să ne uităm în trecut. Spitalele administrate de PMB arată puțin mai bine decât cele din sistemul administrat de Ministerul Sănătății. Sunt mulți pacienți care vin din afara Bucureștiului. Ce ar trebui făcut la firul ierbii în orașe mici și sate? Ține de modul în care CNAS decontează. Încurajăm oamenii să vină la spital, suprasolicităm spitalele în loc să facem răspândit la întreaga țară. Legat de vaccinare, cred că și politicienii, oameni cu influență, au rolul lor. Din nou, Călin Georgescu pe care îl reprezintă Simion spune că el știe mai bine decât un medic ce să facă cu corpul. Eu cred că un medic știe mai bine.
Simion: Ce frică a generat un singur om pentru un sistem găunos care a distrus România. Au aceeași atitudine dictatorială față de sistemul de…
Dan: Una din multe ipocrizii este abordarea lui Simion privind sistemul.
Simion: Care este motivul pentru ați recomandat vaccinarea anti-Covid?
Dan: Eu le-am spus oamenilor că au libertatea să facă ce vor și că eu m-am vaccinat.
22:01Întrebare: Ce măsuri luați pentru a convinge tinerii medici să rămână în țară?
Dan: Noi nu avem, ca în multe domenii, o strategie. Ăsta este rolul președintelui în sănătate, economie, educație, justiție. Să aducă specialiștii. În ce privește sănătatea, noi am cârpit un sistem în loc să avem o viziune. Finanțarea nu am dus-o către policlinică și medicină de familie, unde este prevenție, și am suprasolicitat spitalele. Spitalele trebuie să trateze mai puțin pentru că medicul de familie, policlinica și spitalele orășenești să facă mai mult pe cazurile ușoare. Avem specialiști care să ne spună cum să facem asta. Din păcate nu a existat conexiunea între ei și politică.
Simion: Cred că a existat această conexiune. Specialiștii domnului Dan au ajuns la DNA, cazul Sivache. Trebuie să trimitem tinerii să practice mai repede. Criza este în zona rurală și cea mic-urbană, o Românie uitată la care București, Cluj, Timișoara nu se mai uită. În caravana medicală AUR am fost în multe sate în care nu au mai mers cadre medicale de 10-15 ani. Nu s-a făcut suficient pentru medicii de jos și asistentele medicale și cei de pe ambulanță.
Dan: Acuze politicianiste fără dovadă. Unde are dreptate este că avem o criză la nivelul orașelor mici și satelor. Pe relația medic familie – policlinică – spital de oraș – spital de urgență, să deplasăm resurse spre medicina primară.
21:56Dan: „Trebuie să promovăm mult mai mult știința în societate”
Întrebare: Încurajați vaccinarea și ce politici publice trebuie urmărite?
Simion: Sunt un om care a fost vaccinat cu schema de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino. Să abordăm problema ca statul să știe mai bine decât părinții este greșit. Nu știe Ciolacu sau Dan mai bine decât părinții. Nu m-am vaccinat cu vaccinul experimentat mARN și îmi voi menține poziția că eu decid ce fac și ce e mai bine pentru interesul meu și al copiilor mei. Eu și Ilinca am decis împreună ce vaccinuri îi facem lui Răducu.
Dan: Eu am doi copii și i-am vaccinat cu schema statului român. Trebuie să promovăm mult mai mult știința în societate. Medicina este o știință în care mulți oameni inteligenți au lucrat ani de zile și trebuie să le dăm încredere. Tot timpul să avem încredere în specialiști.
Simion: L-aș întreba pe Nicușor Dan dacă i-ar mai sfătui pe părinții români să se vaccine cu serul experimental?
Dan: Eu m-am vaccinat. Din fericire multă lume s-a vaccinat și pandemia a fost învinsă.
Simion: Eu credeam că pandemia a fost învinsă când a început războiul.
Dan: Acesta este tipul de discurs anti-știință care duce dezinfomare în societate.
21:55Întrebare: Cum ați votat la referendumul pentru familie? O mama singură cu copil constituie o familie?
Simion: Am votat da. Categoric trebuie să susținem familiile monoparentale. Statul român nu face suficient pentru a ajuta familiile cu copii.
Dan: Am votat la referendum. Nu am comunicat public cum am votat, cred că a fost o tensiune legitimă în societate. E nevoie de oameni care să fie mediatori. Răspunsul la a doua întrebare este afirmativ.
21:39Întrebare: Ce veți face pentru respectarea dreptului de a avea o familie a persoanelor de același sex?
Dan: Chestiunea trebuie reglementată. Dacă printr-o lege a parteneriatului civil sau punctual e o dezbatere pe care societatea trebuie să o aibă. Acest drept trebuie să existe.
Simion: În România, o țara creștină, căsătoria are loc între un bărbat și o femeie. Va rămâne așa cât timp sunt la conducerea țării. Dacă va exista o majoritate care să ceară parteneriate civile și alte chestiuni, vom respecta democrația. Nu este atribuția CEDO să reglementeze căsătoria și adopțiile de copii în țara noastră sau alte state UE. Voi lupta pentru opinia majoritară a populației din România.
21:30Simion: „Am revenit la cenzura din perioada comunistă”
Întrebare: Cum veți garanta libertatea presei?
Simion: Depinde ce fel de evenimente. Eu cred că este opțiunea fiecărei organizații să impună reguli. Noi nu ne-am dorit ca Antena3 să intre în sediul AUR, dar nu i-a împiedicat nimeni să relateze de afară. Eu cred că Antena3 este toxică dar nu voi cere niciodată oprirea emisiei cum s-a întâmplat ieri cu RTV. CNA este o rușine pentru liberatea de exprimare. Ce s-a întâmplat în ultimele luni, încercarea statului polițienesc de a cenzura jurnaliști și influenceri, nimeni nu dă voie unei rețele de socializare sau unui guvern să aplice cenzura. Articolul 30 din Constituție prevede respectarea libertății de exprimare și articolul nu este respectat. Am revenit la cenzura din perioada comunistă.
Dan: Am venit în primărie, am găsit litigii ale fostului primar împotriva jurnaliștilor, am renunțat imediat la toate. Săptămânal am făcut conferințe de presă, absolut toată presa, și am răspuns la toate întrebările.
Dan: „Crede un aspirant la președinție că este în regulă să apară pe TikTok cu membri ai clanurilor interlope?” / Simion: „Eu discut liber cu români”
Întrebare: Cum veți garanta independența justiției și creșterea încrederii publicului? Vă rog să vă referiți la termenele foarte lungi care fac actul de justiție să ajungă uneori inutil până se soluționează.
Dan: În primul rând, presiune pe parchete pentru ca activatatea lor să se preocupe de marea corupție. Astea sunt marile dosare ocolite în ultimii ani. Avem o problemă cu Inspecția Judiciară care nu face corespunzător controlul în justiție. Trebuie să fie mecanisme clare de promovare pentru că acum sunt cam aceiași oamenii care decid componența comisiilor pentru toate concursurile.
Simion: Blocarea unor proiecte ale companiilor românești nu înseamnă sprijin pentru justiție. Denunț folosirea justiției pentru blocarea proiectelor. Nu girăm atacuri la democrație precum anularea alegerilor precum a făcut domnul din dreapta mea.
Dan: Crede un aspirant la președinție că este în regulă să apară pe TikTok cu membri ai clanurilor Pian și Onoriu?
Simion: Nu există cel puțin unul din clanurile menționate de dvs. Eu discut liber cu românii pe TikTok, nu machiat la televiziunile varanului, discut liber și nu întreb cine sunt.
Dan: Eu nu vorbesc de oameni săraci din România ci de clanurile care terorizează oameni sărăci.
Simion: Vă lăudați cu fapte în spate, ați condus această urbe și nu ați făcut nimic pentru victimele consumului de droguri, pentru spitale. Prietenii dvs din poliție și servicii fac genul ăsta de acțiuni și folosesc poliția politică pentru a pune în cătușe oameni precum Georgescu.
Dan: Iar o dăm în politicianisme, doar constat. Eu conduc Bucureștiul, nu Poliția Română.
21:12Întrebare: Dacă ajungeți președinte cum veți gestiona relația cu Ucraina și Moldova? Cum le răspundeți voluntarilor din Acțiunea 2012 care au spus că aveți Rusia în spate?
Simion: Într-o campanie electorală, sigur că toată lumea caută să discrediteze. Nu am văzut foști membri USR și USB care să fie întrebați. Au mers zeci de jurnaliști să vorbească cu persoane cu care am colaborat. Am condus organizații de zeci de mii de persoane. Poziția mea rămâne aceeași. România a suferit de pe urma unui rapt. Avem 2 state cu populație majoritar românească. Când populația de pe malul celălalt al Prutului vrea să facă un stat acest lucru este posibil. Soluția este unirea, nu soluții surogat. Cât privește relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru și nu noi de ajutorul lor. Un proces de judecată ar trebui să dea un termen interdicției impuse mie de Igor Dodon. Eu am fost persecutat pentru opiniile mele prounioniste de la Vladimir Voronin la Igor Dodon.
Întrebare: Cum ați vedea rezolvată unirea, ce ați face concret?
Dan: Mi-aș dori ca unirea să fie azi. Din punct de vedere juridic, există o declarație a Parlamentului României din 2018 care spune că România este gata pentru unire atunci când Moldova o dorește. Din fericire, în Moldova crește dorința, dar astăzi este la 37%. Nu există o voință a majorității. Dacă România ar fi cea pe care ne-o dorim și imaginea cetățenilor moldoveni, 37% nu ar mai fi 37% ci 70% și unirea s-ar rezolva. Noi trebuie să facem 2 chestiuni banale: corupția din vămi și de la obținerea cetățeniei. Trebuie să continuăm să sprijinim Moldova. Aici, într-adevăr ne despărțim. Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.
21:01Simion: „Trebuie să fie curățenie în instituții, de la ANCOM la servicii de securitate”
Întrebare: Ce măsuri concrete propuneți pentru a combate narațiunile false pro-Kremlin?
Dan: Autoritățile românești nu au fost pregătite pentru războiul hibrid pe care l-am văzut la alegerile din noiembrie. Statul român trebuie să colaboreze cu firme românești care sunt lideri globali în domeniul securității cibernetice. Trebuie să apelăm la experiența fraților noștri din Moldova pentru că ei au fost supuși unui atac hibrid la alegerile precedente și au reușit să facă țară. Colaborarea cu UE și NATO privind războiul hibrid.
Simion: Trebuie să începem cu instituții care trebuie să vegheze la securitatea noastră online. Pe mine mă preocupă și pornografia infantilă care ne atacă copiii zi de zi. Trebuie să fie curățenie în instituții, de la ANCOM la servicii de securitate care nu-și fac datoria și vin cu compuneri în CSAT. Hai să vedem dacă instituțiile statului român ne apără pe noi, cetățenii.
20:57Întrebare: Relația cu SUA. Având în vedere tensiunile economice UE-SUA. Care este poziția legată de apartenența la UE, NATO și parteneriatul cu SUA?
Simion: Am sacrificat mult pentru a fi membri UE. Nu vor scăpa de noi așa ușor, suntem acolo pentru a rămâne. UE este un spațiu economic comun unde mărfurile circulă liber. Mă voi lupta pentru drepturile românilor și împotriva ideei că trebuie să avem o armată europeană. Pentru apărare există NATO și a furnizat pace și securitate în Europa pe modelul pax americana. Dacă avem un lucru care a funcționat și există unitatea UE-SUA și alte țări importante din lumea liberă, voi milita pentru această unitate, nu pentru intrarea UE și SUA într-un conflict inutil care nu va avea alte victime decât cetățenii români și cei din estul Europei.
Dan: România trebuie să continue și să consolideze parteneriatul cu SUA. România trebuie să rămână membru NATO și să fie în acord cu alte state pe cheltuieli militare. Pacea se obține prin descurajarea războiului. România trebuie să fie membru activ UE și are obiective pe care trebuie să le negocieze – programul multianual, aderarea Moldovei și a statelor din Balcani și programul de reînarmare a UE pentru ca UE să fie gata să-și ia securitatea în propriile mâini.
Simion: Vreau să-l întreb ce persoane din administrația SUA cunoaște.
Dan: Să stiți că nu-l cunosc foarte bine pe Donald Trump însă cred că e un lucru care nu apreciază: slugărnicia. Cred că nu apreciază lideri UE care au dat fuguța la Washington să ia o șapcă cu Donald Trump.
Simion: Cel care a luat șapcă a fost înaintașul dvs. Pe cine cunoașteți la Washington?
Dan: Vă dau un citat din Georgescu despre Meloni: este un fals naționalist și un virus. Vreau să vă întreb are dreptate Călin Georgescu în numele căreia vreți să candidați sau vă deziceți?
Simion: Este o temă falsă. Domnul Georgescu nu a făcut aceste declarații.
20:53Nicușor Dan: „Trebuie să ai o armată puternică gata de război ca să poți apăra pacea”
George Simion: „Fac apel la mamele din România să nu-și trimită copiii la război”
Nicușor Dan: „Aici este politicianist. Trebuie să preîntâmpini un război ca mamele de care spune să nu-și trimită copiii la război”
20:50Simion: „Vladimir Putin trebuie să fie arestat pentru crime de război”
George Simion: „Sigur că Vladimir Putin trebuie să fie arestat pentru crime de război. Aș vrea să facă o precizare domnul Dan despre relația cu Israelul?”
Nicușor Dan: Trebuie să avem o relație normală cu Israel. Nu se va întâmpla niciodată cât există decizia CPI ca Netanyahu să vină în România.
George Simion: „Cum Trump l-a primit pe Netanyahu, și vizita lui Netanyahu la București și a mea la Tel Aviv și Ramallah va fi posibilă”
20:40Simion: „România nu va da niciun leu pentru altă țară”. Dan: „Ce parteneriat putem avea când România va avea nevoie de ajutor?”
Întrebare: „La primul Consiliu European la care participați, care funcționează pe baza de unanimitate, ați sprijini Ucraina cu un nou pachet de sprijin?”
Nicușor Dan: „Fără discuții. Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina. Doresc să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, altfel dăm drumul la alte tensiuni regionale. Fără discuție participarea României la programul de reînarmare a UE și o negociere corectă și echilibrată ca parte din bani să fie aduși în România pentru capacitățile militare pentru ca România să se dezvolte economic”
George Simion: „Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță cu interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. Cred că elevii români, fermierii români, pensionarii români trebuie să aibă prioritate. Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea nu escaladarea, nu alimentare cu arme, și alinierea perfectă cu administrația Trump. Pentru apărare avem NATO nu UE, UE are alte atribuții și nu securitatea.”
Nicușor Dan: Vreau să înțeleg bine, domnul Simion spune că dacă UE votează un sprijin pentru Ucraina, România se va opune?
George Simion: „Ar fi fost niște candidați mai buni ca dvs. care ar fi înțeles bine din prima. Voi pune interesele pe primul plan, Europa nu există ca o entitate, sunt 27 de state care compun UE. Poziția noastră în Consiliul European trebuie să fie în acord cu interesele naționale și nu în genunchi precum Iohannis a reprezentat România.”
Nicușor Dan: „Mie îmi e clar. Cu Simion președinte, România va bloca ajutorul pentru Ucraina. Ce parteneriat putem avea când România va avea nevoie de ajutor?”
George Simion: „România nu va da niciun leu pentru alte țări ci se va concentra pe propria populație”
20:34Nicușor Dan: „A fost sau nu un plan de marketing case la 35.000 de euro”/ Simion: „La fel ca mersul dvs. la coafor”. Dan: „Diferența este că eu nu dau speranțe false”
Întrebare: „Cum vă veți îndeplini promisiunile din Planul Simion: construirea a un milion de locuințe la 35.000 de euro și case la 1 leu pentru românii care revin din diaspora?”
George Simion: „Răstălmăciți ce am spus. Planul Simion pe care doresc să-l respect când colegii mei ajung la guvernare înseamnă măsuri concrete. În momentul în care apar anumiți politicieni care încearcă să introducă frica în români prin televiziuni plătite de la bugetul de stat, se dau sume cu nemiluta către partide politice, mare parte din presă a fost finanțată cu bani publici pentru a răstălmăci realitatea. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitatea la 12 ministere și 30 de secretari de stat. ”
Nicușor Dan: „Până la urmă a fost sau nu un plan de marketing asta cu 35.000 de euro?”
George Simion: „La fel ca și cum mersul dvs la coafor sau unde ați fost pentru a vă tunde a fost un plan de marketing. Nu înseamnă cum ați dezinformat dvs că acest program nu va fi implementat.”
Nicușor Dan: „Diferența este că atunci când merg eu la coafor nu stau zeci de mii de oameni la coadă și nu dau speranțe false”
20:28Întrebare: „Peste 4 milioane trăiesc și muncesc în străinătate. Ce reforme ați susține pentru a încuraja reîntoarcerea și reintegrarea lor în România?”
George Simion: „Avem o mare problemă cu piața forței de muncă, asta o spun anteprenorii. Conform datelor noastre, sunt peste 6 milioane de români care lucrează peste hotare. Fondurile UE nu trebuie să meargă spre Ucraina, către altcineva decât cetățenii europeni, către români și copiii românilor. Vedem indieni, pakistanezi, oameni din Bangladesh pe străzi. Vin cetățenii din lumea a treia și cetățenii noștri pleacă. Avem cei mai buni experți de partea noastră care vor da soluții care vor fi implementate. Nu ca soluția pentru traficul din București care nu a mai fost niciodată implementată.”
Nicușor Dan: „Eu am o impresie foarte bună despre românii din diaspora. Sunt oameni care performează, care lucrează într-un mediu competitiv. Lucru cel mai important, bineînțeles că au revendicări punctuale precum servicii consulare, faptul că se reîntorc în România și nu este cineva să-i îndrume în hățișul birocratic. Cel mai important lucru pe care îl vor oamenii este ca ei să știe că statul român știe că ei există acolo. Ei nu sunt reprezentanți suficient în Parlament, au mult prea puține locuri și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Cursurile de limba română pentru copiii lor sunt insuficiente. Noi nu trebuie să îi convingem să vină acasă, dar să facă din România țară în care ei să se simtă comfortabili dacă decid să revină”.
Primele atacuri dintre cei doi candidați
Întrebare: „Suntem într-un moment de cotitură la nivel economic. Nu știm unde se va opri creșterea euro. Toate semnalele spun că vin momente dificile. Următoarele previziuni ale PNNR și FMI: creșteri de taxe, cotele reduse vor crește de la 5 la 9%. Care credeți că trebuie să fie strategia pentru stabilizarea economiei?”
George Simion: „Cursul leu-euro a fost ținut în frâu de către băncile naționale. În acest zile, am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mai lipsea să fiu acuzat de nealegerea noului papă. Am avut un guvern care în mare parte stă în spatele lui Nicușor Dan, vinovat pentru un deficit bugetar istoric. Eliminarea oamenilor incapabili din administrațiile locale și centrale, măsuri concrete reprezintă alternativa la creșterea taxelor care nu presupune decât austeritate. Din cauza șirului de alegeri, măsurile au fost amânate de actuala guvernare. Amantele lor, pilelor lor sunt în fruntea statului și contribuie la intrarea țării în faliment. Acest curs era previzionat să treacă în 2025 de 5 lei precum a anunțat guvernatorul BNR.”
Nicușor Dan: „Noi am venit la o dezbatere politică dar să nu dăm în politicianist. Afirmația cu guvernul în spatele meu este politicianistă. Domnul Simion este în alianță la CGMB și în consilii în țară cu PSD.”
George Simion: „Domnul Nicușor Dan nu știe că domnul Viziteu este la Bacău unde avem o alianță. La București este alianță PSD-PNL-PUSL. Pentru că nu am acceptat corupția în Consiliul General, domnul Nicușor Dan ne-a făcut niște propuneri”
Nicușor Dan: „Eu sunt cineva care înainte de a promite a făcut. Am făcut la Primăria Capitalei. Am găsit datorie curentă de două treimi din buget și am redresat primăria. Am avut politică guvernamentală nesăbuită. Soluții: absorbția fondurilor europene, marea evaziune, limitarea cheltuielilor nesăbuite, eliberarea pilăraiei din administrație. Îl întreb pe domnul Simion cum explică creșterea cursului. Creșterea vine din neîncrederea din ce poate să facă un președinte Simion. Vorbește de turul 2, de Călin Georgescu prim-ministru, ăsta este motivul pentru care mediul financiar nu are încredere. Ăsta e motivul pentru care oamenii o să primească rate mai mari la credite și facturi mai mare. Nu reușiți să proiectați încredere în guvernarea dvs., nu reușiți să proiectați decât haos”.
Nicușor Dan: „Diferența fundamentală între mine și George Simion este că pe mine m-au votat bucureștenii acum câteva zile și pe mine m-au votat 40%. Domnul Simion se preocupă de Basarabia de 20 de ani și l-au votat 10%”
20:08Nicușor Dan, primul mesaj: „Rolul președintelui României este să adune toate energiile pentru ca România să fie acolo unde merită. Invit oamenii să se uite la două lucruri, ce au făcut înainte cei care cer votul și în ce măsură oamenii care vin să le ceară votul le dau garanția că se vor lupta mai departe pentru dreptatea românilor”.
20:05George Simion, mesaj de prezentare: „Președintele României trebuie să fie altcineva potrivit votului poporului român. Sunt aici pentru democrație pentru reîntoarcerea la ordinea constituțională, la statul de drept. Mergem înainte pentru poporul român. Celor care nu le place democrația și vor să trișeze le transmitem să-și respecte sloganuri electorale și propriile teme”.
„Suntem una din cele mai bogate țări UE, dar avem o populație sărăcită. Este datoria noastră de conducători să ajutăm populația. Sper să reușim acest lucru”.
20:03George Simion se plânge de „timpul limitat” pentru dezbatere și îi propune lui Nicușor Dan să stea mai mult timp pentru a dezbate.
20:01Începe prima dezbatere electorală între George Simion și Nicușor Dan. Aceștia se află pe scenă alături de moderatoarele dezbaterii: Andra Miron Diaconescu și Monica Mihai. Candidații sunt însoțiți în sala de susținători.
Formatul dezbaterii
Cei doi finaliști din cursa prezidențială se vor confrunta față în față, de la ora 20:00, într-un format moderat de jurnaliștii postului Euronews România, Andra Miron Diaconescu – redactor-șef și Monica Mihai.
Lor li se vor alătura și alți colegi din redacție care vor adresa întrebări pe cele mai importante teme ale momentului: politică externă (raportarea României la NATO, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia și Ucraina), economie, dezvoltare durabilă și lupta împotriva corupției, potrivit postului TV.
Candidații vor răspunde întrebărilor jurnaliștilor, dar își vor adresa și întrebări unul altuia, într-un dialog direct, pe subiectele care contează pentru viitorul României. Intervențiile fiecărui candidat vor fi cronometrate, pentru a asigura echitatea și echilibrul confruntării.
„Este o tensiune foarte mare în întreaga societate pentru că este o miză uriașă pentru România. Suntem în fața unei alegeri. Lumea s-a dus după figură, nu s-a dus după partidele care îi susțin. Fiecare e privit drept «schimbarea». El, candidatul. Nu mașinăria de partid din spate, ce spune un anumit lider sau altul despre el. Și Simion, și Nicușor Dan sunt două figuri proeminente care au atras voturi datorită lor înșiși.
Este într-adevăr un moment foarte important. Vedem prima dată cum doi candidați, ajunși în turul II, vin și se confruntă. Cu atât mai mult e importantă discuția de mâine seară (joi, n.r.), cu cât George Simion, până la primul tur, a refuzat orice fel de dezbatere.
Dezbaterea se va desfășura într-un loc de prestigiu al României și al Bucureștiului, Politehnica București. Este un loc cu mare încărcătură, dedicat educației. Sper să rămânem toți în această linie a sobrietății, corectitudinii și a seriozității.”, a declarat Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România, citată în comunicatul transmis de postul de televiziune.
Dezbaterea poate fi urmărită în direct pe Euronews România, pe canalul postului de YouTube și pe site-ul televiziunii.