VIDEO Peru: Castillo şi Fujimori în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

VIDEO Peru: Castillo şi Fujimori în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul stângii radicali, Pedro Castillo, şi Keiko Fujimori, reprezentanta dreptei populiste, se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Peru, care va avea loc pe 6 iunie, potrivit rezultatelor aproape finale date publicităţii marţi, transmite AFP.

Rezultatele oficiale vor fi anunţate abia la începutul lunii mai de către Juriul Electoral Naţional (JNE), pentru a permite soluţionarea tuturor contestaţiilor, dar cei doi candidaţi nu mai pot fi prinşi din urmă după numărarea a peste 96% din buletinele de vot.


Pedro Castillo, un profesor în vârstă de 51 de ani, a obţinut 19.09% din voturi, în timp ce candidata dreptei populiste a obţinut 13.36% din voturi.

Omul de afaceri Rafael Lopez Aliaga (11.68%) şi economistul liberal Hernando de Soto (11.64%) nu o mai pot depăşi pe fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000).

Optsprezece candidaţi şi-au disputat preferinţele electoratului peruan în primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate duminică.

Clasarea pe primul loc al lui Pedro Castillo, un novice în politică, este o surpriză. Profesorul a ieşit din anonimat în 2017, cu ocazia unei greve de amploare a cadrelor didactice, când a asumat poziţia de lider.

Keiko Fujimori, în vârstă de 45 de ani, a reuşit să scape de acuzaţiile de corupţie la adresa ei.

Procuratura a cerut recent 30 de ani de închisoare pentru Keiko Fujimori în legătură cu o anchetă legată de scandalul Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiei, care a recunoscut că a dat mită mai multor lideri politici din America Latină.

Partidul Peru Libre condus de Pedro Castillo (17%) şi formaţiunea politică Fuerza popular, conduse de Keiko Fujimori (12%) s-au clasat pe primele două locuri în scrutinul legislativ desfăşurat tot duminică, după numărarea a 90% din buletinele de vot. Alte şapte partide au obţinut peste 5% din voturi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...