VIDEO Peru: Castillo şi Fujimori în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

VIDEO Peru: Castillo şi Fujimori în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul stângii radicali, Pedro Castillo, şi Keiko Fujimori, reprezentanta dreptei populiste, se vor confrunta în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Peru, care va avea loc pe 6 iunie, potrivit rezultatelor aproape finale date publicităţii marţi, transmite AFP.

Rezultatele oficiale vor fi anunţate abia la începutul lunii mai de către Juriul Electoral Naţional (JNE), pentru a permite soluţionarea tuturor contestaţiilor, dar cei doi candidaţi nu mai pot fi prinşi din urmă după numărarea a peste 96% din buletinele de vot.


Pedro Castillo, un profesor în vârstă de 51 de ani, a obţinut 19.09% din voturi, în timp ce candidata dreptei populiste a obţinut 13.36% din voturi.

Omul de afaceri Rafael Lopez Aliaga (11.68%) şi economistul liberal Hernando de Soto (11.64%) nu o mai pot depăşi pe fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000).

Optsprezece candidaţi şi-au disputat preferinţele electoratului peruan în primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurate duminică.

Clasarea pe primul loc al lui Pedro Castillo, un novice în politică, este o surpriză. Profesorul a ieşit din anonimat în 2017, cu ocazia unei greve de amploare a cadrelor didactice, când a asumat poziţia de lider.

Keiko Fujimori, în vârstă de 45 de ani, a reuşit să scape de acuzaţiile de corupţie la adresa ei.

Procuratura a cerut recent 30 de ani de închisoare pentru Keiko Fujimori în legătură cu o anchetă legată de scandalul Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiei, care a recunoscut că a dat mită mai multor lideri politici din America Latină.

Partidul Peru Libre condus de Pedro Castillo (17%) şi formaţiunea politică Fuerza popular, conduse de Keiko Fujimori (12%) s-au clasat pe primele două locuri în scrutinul legislativ desfăşurat tot duminică, după numărarea a 90% din buletinele de vot. Alte şapte partide au obţinut peste 5% din voturi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

2 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

3 VIDEO Momentul în care un lunetist ucrainean elimină mai mulți soldați ruși

4 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

5 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?