VIDEO Ponta declară la Euronews că șefa DNA își va termina mandatul. Anunță pe Facebook că Guvernul Dăncilă va cădea înainte de 1 ianuarie 2019

VIDEO Ponta declară la Euronews că șefa DNA își va termina mandatul. Anunță pe Facebook că Guvernul Dăncilă va cădea înainte de 1 ianuarie 2019

Ponta declară la Euronews că șefa DNA își va termina mandatul. Anunță pe Facebook că Guvernul Dăncilă va cădea înainte de 1 ianuarie 2019, lăsând să se înțeleagă că va urma un guvern de uniune națională.

„Noi cei din #ProRomania ne vom lupta ca pana la 1 Ianuarie 2019 sa avem un nou Guvern ( sprijinit de PSD, Alde, ProRomania si alte partide) cu un Premier si ministri foarte competenti si perfect pregatiti sa reprezinte cu cinste Romania in fata intregii Europe si sa obtina cat mai mult pentru tara noastra in cele 6 luni in care avem Presedintia Consiliului UE!”, a scris Ponta pe Facebook.

Interviul pentru Euronews. Varianta video poate fi văzută AICI :

 Euronews: Ati lansat un nou partid politic în aceasta saptamâna? PRO România, ce semnifica?

Victor Ponta: "Sunt niste valori ale democratiei sociale modern-europene, de centru-stânga, care au fost abandonate de partidul meu anterior si multi, nu numai tineri, ci si cetateni pro-europeni din România cauta acest tip de noua politica si speram sa avem succes, deoarece este o mare lupta.

"Ex-partidul meu a alunecat la o ideologie si politici care sunt foarte apropiate de cele promovate de domnul Orban în Ungaria.

"Speram doar sa readucem pe linia europeana România si politica româneasca".

Euronews: Este doar un rebranding al partidului de guvernamânt, PSD, nu-i asa? Cum este diferit?

"Nu este de fapt. Tocmai am avut o reactie foarte puternica din partea noii conduceri a fostului meu partid. Asa cum v-am spus, pentru ca au alunecat atât de mult la extreme si pentru ca urmaresc acele politici cu care te-ai confruntat deja în Ungaria si unele politici din Polonia.

"De aceea dorim sa pastram terenul pe centrul pro-european al stângii si suntem foarte angajati si luptam pentru el".

Euronews: Cât de ambitios este noul partid, ce puteti obtine în mod realist la urmatoarele alegeri?

"În mod realist, vom avea mai întâi alegerile europene primavara viitoare, apoi alegerile prezidentiale si apoi alegerile parlamentare în 2020.

"Tocmai construim acest partid alternativ si bineînteles ca nu sunt asa de optimist si spun ca vom câstiga alegerile urmatoare, dar vom juca un rol foarte important în mentinerea României pe calea europeana".

Euronews: Si s-ar putea sa trebuiasca sa formati o coalitie cu fostul dumneavoastra partid?

"Deocamdata, acest lucru nu este pe masa, dar sunt gata sa o fac de îndata ce o noua conducere a fostului meu partid îi va aduce înapoi pe aceasta cale progresista si modernizata europeana, care a fost abandonata în ultimul timp".

Euronews: Am înteles ca au fost dezertari de la social-democrati la partidul dvs. si ca a lovit majoritatea lor în parlament. Ce impact ar putea avea asupra României în general?

"Am încercat sa fiu inconjurat de o echipa formata în cea mai mare parte din fostii membri ai cabinetului, cu care lucram în cadrul promovarii politicilor moderne. Înteleg foarte bine faptul ca, pentru a fi eficienti, avem nevoie de o echipa si trebuie sa sustinem politica progresista. "

"Pentru moment, noul grup are 12 deputati, dar poate ca mai multi oameni ni se vor alatura de îndata ce vor avea încredere în angajamentul nostru.

"Si apoi în parlament vom încerca sa schimbam majoritatea în ceea ce priveste cele mai importante aspecte de actualitate, de exemplu, pastrarea independentei sistemului judiciar, lupta împotriva acestei idei a guvernului de a renunta la managementul privat al fondului de pensii, ideea de a continua ofertele publice initiale si de a gestiona companiile de stat prinmanagement privat.

"Politicile pe care le-am implementat în functia de prim-ministru si care au fost abandonate în ultimul timp cu aceasta alunecare la politici radicale, populiste, care nu sunt promovate de ex-partidul meu".

Euronews: Ati fost exclus din PSD. Cât de mult isi doreste PRO România sa faca ceva cu adevarat diferit sau cât de mult încercati sa reveniti , doar, sa reveniti la fostul dvs partid?

"Când am început noul proiect, spuneam foarte clar - sau cât mai clar posibil - ca vrem sa avem si sa promovam politicile de centru-stânga, pro-europene. Fostul meu partid este, desigur, plin de oameni care se uita foarte atent la acest nou proiect. Dar, de asemenea, oamenii care prefera sa se întoarca în trecut, si sa se întoarca la o politica foarte populista, foarte nerealista, foarte nedemocratica si foarte neprogresista si sunt sigur ca este doar o chestiune de timp pâna când vor pierde din aceasta cale catre trecutul Romaniei si oamenii vor intelege ca daca dorim sa ne dezvoltam in continuare, sa progresam ca o tara europeana, trebuie sa luptam cu aceste idei si sa nu ne intoarcem intotdeauna la politicile populiste ".

Euronews: Când spuneti "politici populiste" la ce va referiti?

"Ma refer la acest discurs politic care a fost împrumutat din Ungaria si un pic din Polonia. Ideea ca toate lucrurile rele vin în România de la Bruxelles, companii internationale si straini. Ex-partidul meu se lupta acum pentru un referendum pentru a reveni la aceasta traditie a familiei. De asemenea, lipsa stabilitatii si a predictibilitatii in politicele fiscale. Am fost foarte favorabil - si chiar am luptat pentru - politici stabile si predictibile si de aceea România nu numai ca a respectat standardele europene ale deficitului si investitiilor, ci si ca am reusit sa devenim o tara cu cea mai mare crestere economica. Acum, ideea ca nu vom continua reformele structurale, nu vom continua sa fim competitivi, ci doar cumparam oamenii sa vina si sa voteze, sa beneficieze de profituri care nu sunt sustenabile, este o politica cu o viziune ingusta si cred ca mai devreme sau mai târziu am putea reveni la vremurile nefavorabile ale crizei economice si sociale pe care noi, din pacate, ni le amintim înca din 2010 si 2011. "

Euronews: Spuneti ca sunteti pro-european, nu sunt românii mai preocupati de locuri de munca si de un sistem de sanatate performant?

“Da, chiar sunt si de aceea a fi pro european nu lasa loc unei alte optiuni. Când am fost premierul în functie, am sporit reformele economice, locurile de munca, salariile si am scazut impozitarea. Am facut economia româneasca foarte competitiva. Acum, vad ca aceasta competitivitate se reduce, ca sanatatea si educatia nu mai au investitii si singurul scop al guvernului actual este cum sa ramâna la putere si cum sa-si protejeze pe liderii lor în fata diferitelor acuzatii ".

Euronews: Coruptia este una dintre preocuparile cheie pentru Bruxelles. Sustineti activitatea procurorului anti-copruptiei Laura Kovesi?

"Am sprijinit-o si sunt fost procuror. Am sustinut ideea unui sistem judiciar independent si, dupa cum stiti, exista multe rezultate pozitive, dar si negative. Sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Am fost acuzat de ceva, am renuntat la pozitia mea si m-am supus procedurilor judiciare. Nu am schimbat legea, m-am prezentat in instanta si am fost foarte bucuros sa primesc decizia de a fi declarat nevinovat. Dar aici este foarte important sa avem o responsabilitatea clasei politice ca sa accepte idee de responsabilitate politica. De asemenea, procurorii nu ar trebui sa încerce sa fie politicieni si sa faca dosare doar pentru a fi în mass-media. Acestia ar trebui sa ramâna independenti. Dar ei ar trebui sa fie mai responsabili în ceea ce priveste profesionalismul si aplicarea statului de drept. "

Euronews: Deci credeti ca Kovesi ar trebui sa fie schimbata din functie sau nu?

"Va termina mandatul si sper ca urmatorul procuror sef va fi mai eficient si va fi mai putin implicat în politica".

Euronews: Ati demisionat din functia de prim-ministru în 2015, dupa un incendiu dintr-un club de noapte ce a fost legat de coruptie. De asemenea, ati fost cercetat pentru coruptie, dar ati fost recent achitat. Cu toate acestea, alegatorii români nu va vor vedea ca pe un produs reambalat?

"Cred ca înca o data am jucat dupa regulile democratice. Nu am schimbat legea. Nu am atacat sistemul judiciar. Tocmai am petrecut toate zilele mele în fata judecatorilor si au decis ca sunt nevinovat. Cred ca acesta este un bun exemplu de judecatori independenti care aplica legea. Dar este un bun exemplu ca politicienii si procurorii sa fie responsabili. Apoi, coruptia si lupta împotriva coruptiei reprezinta una dintre problemele cheie ale societatii românesti, dar aceasta ar trebui sa mearga mâna în mâna - si se întâmpla sa fie mana in mana - cu potentialul nostru de dezvoltare si capacitatea noastra de a fi o societate predictibila si stabila. Si sa ramâna sau chiar sa joace un rol mult mai important in cadrul constructiei europene ".

Euronews: Au avut loc manisfestari în Republica Moldova cu privire la unirea cu România. Cum va pozitionati fata de aceasta problema?

"În continuare, consider ca toti oamenii din Republica Moldova sunt fratii nostri. Daca vor decide, în cele din urma, pe baza unui referendum, sa se reuneasca cu noi, ar fi un moment istoric pentru poporul nostru. Dar nu ar trebui sa fortam acest act. Mai întâi de toate, ar trebui sa le intindem o mana foarte cinstita pentru a-si moderniza societatea, pentru a-si îmbunatati economia si pentru a-si întari institutiile si sa gie pregatiti nu numai sa se reuneasca cu România, ci si sa faca parte din Uniunea Europeana. Aceasta nu este partea usoara, proces necesita timp, bani si efort, insa România si poporul român sunt gata sa o faca ".

Euronews: Deci, moldovenii trebuie sa vrea sa se uneasca cu România si sa se afle în UE?

"Ei trebuie sa-si reformeze tara, sa fie mai competitivi si sa fie o societate democratica insa este obligatia noastra ca frati si vecini sa îi ajutam sa parcurga acest drum mai repede decât o fac acum".


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”