VIDEO Președintele Iohannis anunță ferm că alegerile parlamentare se vor ține pe 6 decembrie! „Esența democrației stă în alegeri libere”

VIDEO Președintele Iohannis anunță ferm că alegerile parlamentare se vor ține pe 6 decembrie! „Esența democrației stă în alegeri libere”

Președintele Iohannis anunță ferm că alegerile parlamentare se vor ține pe 6 decembrie! „Esența democrației stă în alegeri libere”.

Principalele declarații: 

 • Suntem la debutul unei noi săptămâni în care vedem o creștere îngrijorătoare la toți indicatorii epidemiei;
 • Avem o transmitere comunitară accentuată în Capitală și alte județe;
 • Cel mai dramatic e că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți români pierd zilnic lupta cu virusul;
 • Suntem într-o etapă dificilă, valul doi al epidemiei, care se înregistreazp și în alte țări UE, și e imperativ să inversă trendul;
 • Doar înțelegând corect imaginea de moment putem să depășim împreună criza fără precedent;
 • Fără un efort colectiv va fi imposibil apel să reușim. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările în vigoare. Purtați mască în public – spații închise sau nu;
 • Nu ne permitem supra-aglomerarea spitalelor;
 • Am cerut premierului să evalueze în timp real necesarul de paturi ATI și să crească capacitatea ATI pentru a fi pregătite pentru situații mai grave;
 • Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate, însă viețile nu le mai putem aduce înapoi;
 • Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit
 • Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice;
 • Situați poate fi ținută sub control prin măsuri stricte când e nevoie, pentru perioade limitate de timp;
 • Avem mult mai multe informații medicale despre virus, autoritățile învață inclusiv din propriile greșeli;
 • Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă. Să nu ne amăgim singuri: această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși doar respectând strict regulile. Suntem o națiune putenrică, e momentul să o dovedim din nou;
 • Digi 24: INSP arată că rata de infectare în București e peste 3 la mie. GCS susține că rata e mai mică. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce sunt calculele diferite, amînând aplicarea de noi restricții?/ Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele de urgență;
 • Radio România: Le recomandați românilor să poarte mască și în spațiile deschise. E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?/ Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o imediat după vizita de la INSP. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeași părere ca experții INSP, că e bine să purtăm tot timpul masca de protecție. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în funcție de deciziile INSP.
 • DCnews: Ambasadorul SUA a declarat sprijin pentru autostrada și calea ferată ce vor lega Constanța de Gdansk (Polonia). Care va fi sursa de finanțare și orizontul de timp?/ Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură, discutate și la întrunirea din 2018 de la București a Inițiativei celor Trei Mări. S-a început construirea unui Fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la summitul Inițiativei, vom face pași înainte în aceste proiecte. Nu m-aș aventura să fac proiecții de timp, dar sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră. Voi pleda pentru pași hotărâți în realizarea lor.
 • Antena 3: V-ați declarat mulțumit de guvern în pandemie. Cine e responsabil că au crescut cazurile de Covid? Vă asumați organizarea alegerilor parlamentare în decembrie?/ Klaus Iohannis: Din păcate evoluția pandemiei e de observat în toată Europa și ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat. Guvernul se străduie să prevină extinderea pandemiei. Nu am ajusn încă într-o situație critică în privința ATI, se extind facilitățile. Este însă clar că trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, treubie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce democrația mai departe. Esența democtației stă în alegeri libere.
 • Kanal D: E pregătit sistemul de educație pentru cursuri exclusiv online?/
 •  Klaus Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate. S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative.
 • Realitatea PLUS: Premierul Orban a anunțat sistarea nunților sau botezuri. Sunteți de acord? Se impun și altele?/ Klaus Iohannis: Vor fi analizate în primul rând de experți, iar CNSU va propune măsurile. Avem o creștere evidentă, e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea.
 • DW: E vreo legătură între cifrele diferite comunicate azi și faptul că unele instituți sunt ocupate de oameni cu pregătire îndoielnică?

  Klaus Iohannis: Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente și în majoritatea anilor a guvernat în România PSD, care a promovat persoane de multe ori fără competențe dar cu susținere politică solidă. Acum e mult de reparat și asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc. Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Problema s-a rezolvat cumva, după scurt timp e revenit INSP și s-au corelat datele.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN