VIDEO Președintele României, matematicianul Nicușor Dan, începe mandatul în forță punând presiune pe partide din primul minut!

VIDEO Președintele României, matematicianul Nicușor Dan, începe mandatul în forță punând presiune pe partide din primul minut!

Președintele României, matematicianul Nicușor Dan, începe mandatul în forță punând presiune pe partide din primul minut!

Nicușor Dan și-a preluat astăzi oficial mandatul de președinte într-o ceremonie la Palatul Parlamentului. El a depus jurământul de învestitură și a susținut un prim discurs în calitate de președinte în care a trasat principalele direcțiii și priorității pentru următorii ani.

„ Societatea și-a demonstrat că este vie și puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept. Vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statul românesc pentru ce acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea”, a declarat Nicușor Dan.

Preşedintele ales Nicuşor Dan a depus luni jurământul în plenul Camerelor reunite, moment care marchează începerea mandatului său. În sală sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, principesa Margareta, patriarhul Daniel, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai Guvernului, şefi de instituţii lideri politici. La momentul depunerii jurământului este prezentă şi fiica lui Nicuşor Dan, preşedintele ales explicând că partenera sa nu va putea fi prezentă din cauza unei probleme medicale ale fiului lor. Parlamentarii AUR, SOS România şi POT nu sunt prezenţi la ceremonie

Distribuie pe Facebook

12:17

Primul discurs în calitate de președinte: „Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății”

Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Societatea și-a demonstrat ei însăși că este vie și puternică. Vă invit să continuați să fiți implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pozitivă pe instituțiile statul românesc pentru ce acestea să se reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea.

Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, în limitele statului de drept, și vă invit să continuați să fiți implicați pentru a pune presiunea pozitivă pe instituțiile statului, pentru ca acesta să se reformeze.

Pe termen scurt, avem problema deficitului. Statul cheltuiește prea mult față de ce își permite. Acesată chestiune poate pune în discuție stabilitatea socială.

Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară, care să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie.

E în interesul național ca România să transmită mediului investițional un mesaj de deschidere și predictibilitate.

Cer partidelor politice să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României. Sunt convins că românii vor evalua în consecință.

Pe termen lung, avem nevoie de o reformă temeinică.

Este nevoie să reducem birocrația și să digitalizăm, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială.

În ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fioscallă, să reducem cheltuielile statului, să avem o guvernanță profesionistă la companiile de stat.

Trebuie să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fondurile europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

E nevoie de digitalizarea întregului sistem de sănătate, de o strategie de investiții în infrastructura sanitară, de extinderea centrelor pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor.

În ce privește educația, e nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, e nevoie să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, să investim în educația timpurie și este esențial să prevenim abandonul școlar.

În ce privește justiția, e nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție, este nevoie de reforma Inspecției Judiciare, de reducerea timpului de soluționare a dosarelor, este nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și să reflectăm la legea CCR.

În ce privește mediul, e nevoie de reformarea instituțiilor de reglementare și control, de reforma Romsilva, de o preocupare privind dezvoltarea urbană și de stimularea gestionării eficiente a deșeurilor.

În ce privește zona culturală, e nevoie de un program național de acces la cultură, de susținerea culturii contemporane, de punerea în valoare a patrimoniului național.

În zona socială, e nevoie de simplificarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestații sociale, de dezvoltare unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii.

În ce privește politica externă, este nevoie de consolidarea relațiilor trans-atlantice, parteneriatul strategic cu SUA, participarea la dialogul între UE și NATO.

Participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, reducerea dependențelor critice, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea procentului din PIB pentru apărare, participarea activă în procesul de decizie la nivelul UE.

În ce privește Moldova, sprijinirea parcursului european, consolidarea și extinderea proiectelor comune, continuarea schimburilor culturale și funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți – mvămile și autoritatea pentru cetățenie.

În ce privește diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se reîntoarcă acasă, să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în parlament pentru diaspora.

Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin.

România are în România, în diaspora, în Moldova, oameni muncitori, cinstiți, de bun simț, are meseriași care au dovedit, oameni de afaceri care au dovedit.

Trebuie ca toți împreună să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun. Toți împreună nu putem să nu reușim!

12:15

Patriarhul Daniel, liderul Bisericii Ortodoxe Române, binecuvântează învestitura lui Nicușor Dan în funcția de președinte.

Nicușor Dan a făcut semnul crucii.

12:10

Președintele Nicușor Dan depune jurământul de învestitura în funcția de președinte a României.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus Nicușor Dan.

12:05

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, declară deschisă ceremonie solemnă de depunere a jurământului.

Președintele CCR, Marian Enache, prezintă decizia Curții Constituțională prin care a fost validat rezultatul alegerilor prezidențiale.

„Domnule Președinte, mai presus de toate, să garantați independența justiției instanțelor judecătorești și a justiției constituționale, să îmbinați meritocrația cu democrația pragmatică și funcțională, precum și cu protecția drepturilor și libertăților omului!”, a transmis Marian Enache.

Parlamentarii POT și SOS s-au întors cu spatele în momentul citirii deciziei CCR.

12:01

Începe ședința solemnă de depunere a jurământului cu intonarea imnului de stat.


Nicușor Dan a sosit la Parlament

Președintele ales Nicușor Dan a sosit la Parlament și se îndreaptă spre sala de plen.

Ora 12:00 Se intonează imnul de stat

11:50

La ședință sunt prezenți și mai mulți lideri PSD, precum Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alexandru Rafila sau Angel Tîlvar.

La Parlament au sosit deja Patriarhul Daniel, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu și membrii Curții Constituționale. De asemenea, sunt prezenți Principesa Margareta și soțul său Principele Radu.




___

După depunerea jurământului în Parlament, Nicușor Dan participă, de la ora 13:30, la ceremonia de predare-primire a mandatului de Președinte al României, alături de Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, potrivit Administrației Prezidențiale .

Jurământul pe care îl va depune Nicușor Dan

Jurământul pe care trebuie să îl rostească președintele ales în timpul ședinței este prevăzut în Constituția României, la Articolul 82, Alineatul 2:

  • „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Odată ce depune jurământul, Nicușor Dan devine oficial președintele României.

Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate.

Victoria în alegeri

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai cu 6.168.642 de voturi (53,60%), în timp ce liderul AUR, George Simion, a obținut 5.339.053 de voturi (46,40%), conform rezultatelor oficiale anunțate de autorități. La cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 au votat peste 11,6 milioane de români.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Moment istoric cu ziua în care președintele României a vorbit în poloneză în capitala Poloniei!

2 Preot rus / Fetele noastre se căsătoresc cu musulmani din cauză că bărbații noștri sunt „legume cu tricolor”

3 BREAKING Un avion misterios, contractat des de Departamentul pentru Justiție al Statelor Unite, a aterizat sâmbătă la București

4 Cine este tânărul SPP-ist care s-a făcut remarcat în preajma lui Nicușor Dan. A făcut furori pe internet

5 ALERTĂ JD Vance a prezentat noua doctrină externă a administrației Trump!