VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

Forțele ucrainene ar fi reușit să distrugă un mortier greu calibru 240mm autopropulsat al rușilor, după ce presa rusă a publicat imagini cu locul unde se afla acesta și de unde trăgea asupra pozițiilor ucrainene.

Ucrainenii au distrus un mortier greu autopropulsat al rusilorFoto: Colaj foto

Ucrainenii ar fi reușit să distrugă, cu focuri de artilerie, un mortier autopropulsat 2S4 Tyulpan, o armă ce nu se regăsește în multe exemplare în inventarul activ al armatei ruse, dar care are o putere de foc considerabilă. Astfel de mortiere au fost modernizate în 2017 și doar 10 erau operaționale de partea Rusiei până acum.

Contraatacul ucrainenilor a venit după ce în urmă cu o zi presa rusă a publicat imagini video și foto din același loc cu mortierul autopropulsat și echipajul său ce executa focuri asupra pozițiilor ucrainene.

Din primele informații se pare că locația trupelor rusești a fost stabilită la scurt timp după publicarea imaginilor, iar ucrainenii au trimis o dronă în recunoaștere. Atacul a fost localizat în zona orașului Rubijne, în oblastul Luhansk.

După ce ar fi stabilit că rușii încă se află în zonă, trupele ucrainene ar fi adus în zonă tunuri de artilerie cu care au atacat locul respectiv. Nu e clar încă ce tip de artilerie au folosit.

După ce ar fi fost lovit și a luat foc, mortierul a explodat puternic.

2S4 Tyulpan, un mortier greu din era sovietică, dar modernizat și cu o mare putere de foc. Doar câteva exemplare sunt active în arsenalul rusesc

2S4 Tyulpan este un mortier greu, autopropulsat pe șenile cu calibru de 240 de mm și are practic o putere de foc considerabil mai mare decât mortierele obișnuite sau tunurile de artilerie de 152/155mm folosite uzual de armata rusă.

2S4 a fost construit încă de pe vremea Uniunii Sovietice, dar încă se află în uz și este practic cel mai mare sistem mortier folosit în prezent de către oricare armată a lumii.

Din datele disponibile public, forțele rusești mai aveau în serviciu operațional doar 10 astfel de exemplare, toate modernizate în anii precedenți. În depozitare se mai aflau alte câteva sute, însă condiția lor nu era cunoscută exact - se știa doar că o parte vor fi modernizate și ele.

Principala muniție a acestui mortier are o încărcătură explozibilă de 32 de kilograme și poate bate până la aproape 9,6km.

Un alt tip de muniție este asistată de un motor rachetă și poate bate până la 20km. Mortierul mai poate folosi muniție antiblindaj, ghidată laser sau muniție cu dispersie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...