VIDEO Priviți, ea e „Pucioasa”, cea mai nouă rachetă primită de Ucraina de la Marea Britanie

VIDEO Priviți, ea e „Pucioasa”, cea mai nouă rachetă primită de Ucraina de la Marea Britanie

Pe platformele social media au apărut primele imagini video cu racheta „Brimstone” (pucioasă) livrată de Marea Britanie forțelor armate ucrainene pentru războiul dus împotriva invadatorilor ruși.

Rachete Brimstone testate de ucraineniFoto: Captura video

Eurasian Times notează că forțele armate ucrainene au început să folosească rachete Brimstone la doar câteva zile după ce Marea Britanie a promis că va livra Kievului sute de astfel de rachete.

James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a confirmat pe 28 aprilie că Londra va trimite Ucrainei sute de rachete Brimstone, anunțând la momentul respectiv că acestea vor ajunge pe front „în următoarele câteva săptămâni”.

Însă se pare că acestea sunt deja folosite de soldații ucraineni, pe platformele social media apărând primele imagini video cu lansarea acestora, după ce în zilele anterioare au început să apară fotografii cu ele.

Ce știm despre racheta „Brimstone” folosită de ucraineni

Această rachetă dezvoltată de producătorul internațional de armament MBDA Systems pentru forțele armate britanice poate fi folosită împotriva navelor sau unor ținte terestre.

Experții care monitorizează armele folosite în războiul din Ucraina afirmă că racheta a fost modificată pentru a fi lansată de la sol cu ajutorul unui lansator mobil care a fost dezvoltat special pentru armata ucraineană într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Fiecare rachetă Brimstone are o lungime de 1,8 metri, cântărește 50 de kilograme și are un diametru de 1,8 metri. Ea este ghidată de un sistem dual care folosește unde radar și un laser semi-activ, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pe timp de noapte și în condiții meteorologice adverse.

Ea are și un sistem de navigație inert pe bază de autopilot care o ghidează până la zona generală a țintei înainte de a începe să caute în mod activ și autonom ținta.

Faptul că poate fi folosită și împotriva navelor va reprezenta încă un motiv de îngrijorare pentru Flota Mării Negre a Rusiei după ce ucrainenii au anunțat joi noaptea că au lovit încă o navă rusească în apropierea Insulei Șerpilor.

„Moskva”, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, s-a scufundat la jumătatea lunii aprilie după ce a fost lovită cu rachete Neptun dezvoltate de ucraineni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...