VIDEO Priviți, ucrainenii l-au scos de la naftalină pe „Vasilek”

VIDEO Priviți, ucrainenii l-au scos de la naftalină pe „Vasilek”

O nouă înregistrare video inedită apărută pe rețelele de socializare arată că ucrainenii au aruncat în luptă și vechile mortiere de fabricație sovietică 2B9 „Vasilek”.

Un mortier 2B9 „Vasilek” din dotarea armatei ucrainene Foto: Captura Twitter

Deși este probabil ca aceste arme să fi fost folosite până acum în cursul războiului de militarii ucraineni, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că imaginile cu acestea în acțiune sunt destul de rare.

În mod interesant, militarii ucraineni trag cu mortierul pe modul automat dintr-o camionetă pe care poate fi văzută și o prelată, sugerând că arma este ținută ascunsă și apoi scoasă rapid pentru a trage asupra forțelor rusești.

Dezvoltat în 1967 și intrat în dotarea armatei sovietice în 1967, mortierul 2B9 „Vasilek” are un calibru de 82 de milimetri și se diferenția de celelalte arme similare de la momentul respectiv prin faptul că are un mod de tragere automat care folosește cartușe cu 4 proiectile.

Deși ar putea părea depășit după standardele moderne, mortierul are o rază maximă de 4.270 de metri, putând lovi ținte aflate la o distanță considerabilă. El mai este în prezent în dotarea forțelor armate din Ucraina, Rusia, Armenia, Croația, Ungaria, Kazahstan, Libia și alte câteva țări.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro