VIDEO Propunerile pentru șefia marilor Parchete: Gabriela Scutea – Parchetul general, Crin Bologa – DNA, Georgiana Hossu – DIICOT

VIDEO Propunerile pentru șefia marilor Parchete: Gabriela Scutea – Parchetul general, Crin Bologa – DNA, Georgiana Hossu – DIICOT

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat rezultatele selecţiei pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Astfel, pentru șefia Parchetului General a fost propusă procuroarea Gabriela Scutea, pentru șefia DNA a fost selectat procurorul Crin Bologa, iar pentru șefia DIICOT – procuroarea Georgiana Hossu.

Conform procedurii, propunerile ministrului vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, care va acorda un aviz. După obţinerea acestuia, Predoiu va înainta propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai celor trei principale Parchete.

Principalele declarații ale ministrului Justiției:

  • Pentru funcția de procuror general – Gabriela Scutea
  • pentru șefia DNA – Crin Bologa
  • pentru șefia DIICOT – Georgiana Hossu
  • am ales candidații care au prezentat competență și experiență. M-am ferit de experimente
  • Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al dnei Scutea a fost cel mai bun
  • Crin Bologa cunoaște DNA, a lucrat în DNA și nu a avut legături cu pasivele DNA. Prestația la interviu a fost impresionantă. Aduce garanții că lupat anticorupție va continua energic
  • Georgiana Hossu a avut un proiect comprehensiv.
  • faptul că ceilalți candidați nu au fost selectați nu le știrbește valoarea profesională. Câțiva dintre ei au toate datele pentru a funcționa în fruntea Parchetelor. A fost un sprint cu sosire la fotografie
  • în ipoteza în care cei nominalizați vor ajunge pe funcție le transmit un mesaj: reparați vulnerabilitățile, motivați procurorii, combateți toate formele de infracționalitate din zonele de competență. Ministerul Justiției vă va fi partener

Săptămâna trecută au susţinut interviul la Ministerul Justiției cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Parchetului General: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu. Pentru şefia DNA au intrat în cursă Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru (care şi-a retras ulterior candidatura), Călin Nistor, iar la DIICOT – Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.

Înainte de susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirma, pe 14 ianuarie, că principala calitate a candidaţilor la conducerea PÎCCJ, DNA şi DIICOT trebuie să fie capacitatea managerială.

„Ceea ce este important este adecvarea la funcţie, dincolo de stăpânirea legilor, a tehnicilor profesionale, e importantă capacitatea de a conduce un sistem, forţa, echilibrul, viziunea de ansamblu. Sunt lucruri pe care le vom lua în considerare”, spunea Predoiu.

El a adăugat că procedura de selecţie este una transparentă, ce urmăreşte realizarea unei selecţii obiective.

„Este o procedură transparentă, (…) am optat pentru această manieră de desfăşurare a interviurilor pentru a da încredere că încercăm să evaluăm toate faţetele profesionalismului, capacităţii de a conduce sisteme publice ale candidaţilor, cooptând în comisia de interviu mai mulţi specialişti care să vină cu întrebări din diverse unghiuri de abordare, în funcţie de profesiile lor, în funcţie de specializările lor, astfel încât să pot să am o imagine cât mai completă asupra calităţilor pe care le au candidaţii, înainte de a lua decizia eventuală de propunere”, a precizat ministrul Justiţiei.

Membrii Comisiei de interviu au fost: procurorul Remus Damian Budăi (desemnat de Secţia de procurori a CSM); judecătorul Ioana Bogdan (desemnată de INM); psihologul Marius Babici (desemnat de CSM); prof. univ. dr. Răzvan Cătălin Dobrea (desemnat de rectorul ASE), Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, avocatul Ştefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justiţiei, şi ministrul Cătălin Predoiu (preşedintele Comisiei).

Ministerul Justiţiei a declanşat pe 2 decembrie anul trecut procedura de selecţie pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu