VIDEO Rafila: Cheltuielile pentru plata utilităţilor în spitalele publice ar trebui compensate

VIDEO Rafila: Cheltuielile pentru plata utilităţilor în spitalele publice ar trebui compensate

Cheltuielile pentru plata utilităţilor în spitalele publice ar trebui compensate, dacă acestea depăşesc ponderea alocată în prezent, de 5% din bugetul spitalului, consideră ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"Dacă într-un spital bugetul acestuia este grevat... 70% din cheltuielile unui spital sunt alocate personalului, 5% pentru întreţinere şi 25% pentru medicamente şi investigaţii. În cazul măririi preţului utilităţilor, procentul de 5% ar putea să crească la 15% şi disponibilul pentru tratament şi investigaţii pentru pacient ar scădea de la 25% la 15%. Atunci, trebuie să găsim o soluţie, să existe o subvenţie sau o modalitate de compensare a utilităţilor la nivelul spitalelor publice, astfel încât să nu fie afectată capacitatea de a trata sau investiga pacienţii. Ne preocupă acest lucru. Putem să-l rezolvăm în contextul mai larg al preocupării legate de compensarea cheltuielilor cu energia electrică şi cu gazele naturale la populaţia vulnerabilă, în special", a spus Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.


Potrivit ministrului, "rezolvarea poate veni de la Guvern, astfel încât să nu fie afectată capacitatea de a trata pacienţii în spital". AGERPRES/(A - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina