
VIDEO Război între Thailanda și Cambodgia? Un F-16 thailandez a bombardat ținte din țara vecină/Primul bilanț al morților într-un conflict care a erupt după săptămâni de tensiuni
Un avion de vânătoare F-16 thailandez a bombardat joi ținte din Cambodgia, au declarat ambele țări pe fondul escaladării tensiunilor ce durează de săptămâni întregi din cauza unei dispute la graniță, care a erupt acum în ciocniri soldate cu cel puțin nouă civili uciși, inclusiv un copil, relatează Reuters și The Guardian.
Dintre cele șase avioane de vânătoare F-16 pe care Thailanda le-a pregătit pentru desfășurare de-a lungul frontierei disputate, unul a tras asupra Cambodgiei și a distrus o țintă militară, a declarat armata thailandeză. Ambele țări s-au acuzat reciproc că au declanșat confruntarea în dimineața zilei de joi.
„Am folosit puterea aeriană împotriva țintelor militare, conform planului,” le-a declarat reporterilor Richa Suksuwanon, adjunctul purtătorului de cuvânt al armatei thailandeze. Thailanda a închis, de asemenea, granița cu Cambodgia.
Ministerul Apărării din Cambodgia a vorbit de „avioane” care i-au încălcat spațiul aerian și a declarat că acestea au aruncat două bombe pe un drum. Acesta a mai declarat că „condamnă cu fermitate agresiunea militară nesăbuită și brutală a Regatului Thailandei împotriva suveranității și integrității teritoriale a Cambodgiei”.
Înregistrări video neconfirmate care circulă pe rețelele de socializare în Thailanda sugerează că bombardamente cu lansatoare multiple de rachete au fost efectuate peste graniță de către Cambodgia.
Tensiunile dintre Thailanda și Cambodgia au escaladat miercuri noaptea
Ciocnirile au avut loc după ce Thailanda și-a rechemat ambasadorul din Cambodgia miercuri seara târziu și a anunțat că îl va expulza pe trimisul cambodgian din Bangkok, după ce un al doilea soldat thailandez și-a pierdut în ultima săptămână un membru din cauza unei mine antipersonal.
Autoritățile thailandeze susțin că minele au fost plasate recent de Cambodgia în zona de graniță disputată.
Ministerul de Externe thailandez a afirmat de asemenea că trupele cambodgiene au tras cu „artilerie grea” asupra unei baze militare thailandeze joi dimineață și au vizat, de asemenea, zone civile, inclusiv un spital, ceea ce a dus la victime în rândul populației civile.
„Guvernul Regal al Thailandei este pregătit să-și intensifice măsurile de autoapărare dacă Cambodgia va continua atacurile armate și încălcările suveranității Thailandei”, a amenințat ministerul într-o declarație.
Locuitori thailandezi, inclusiv copii și persoane în vârstă, s-au refugiat în adăposturi construite din beton și fortificate cu saci de nisip și anvelope auto în provincia de graniță Surin.
Thailanda și Cambodgia au o graniță comună de peste 800 de kilometri
„Câte focuri s-au tras? Nenumărate”, a spus o femeie pentru postul Thai Public Broadcasting Service (TPBS), în timp ce se ascundea într-un adăpost, în fundal auzindu-se focuri de armă și explozii intermitente.
Ministerul de Externe al Cambodgiei a declarat că loviturile aeriene ale Thailandei au fost „neprovocate” și a cerut ca aceasta să-și retragă forțele și „să se abțină de la orice alte acțiuni provocatoare care ar putea escalada situația”.
De mai bine de un secol, Thailanda și Cambodgia dispută suveranitatea asupra mai multor puncte care nu au fost delimitate clar de-a lungul celor 817 km de frontieră terestră pe care o împărtășesc, ceea ce a dus de-a lungul anilor la ciocniri. Ultima ciocnire majoră a avut loc în 2011, când cele două țări au efectuat bombardamente reciproce cu forțele de artilerie.
Tensiunile au reizbucnit în luna mai, după uciderea unui soldat cambodgian într-un scurt schimb de focuri, incident care a degenerat într-o criză diplomatică în toată regula și care a dus acum la confruntări armate.
Thailanda afirmă că a evacuat zeci de mii de persoane din cauza luptelor
Confruntările au început joi dimineață în apropierea templului disputat Ta Moan Thom, situat de-a lungul graniței dintre Cambodgia și Thailanda, la aproximativ 360 km est de capitala thailandeză Bangkok.
Armata thailandeză a declarat într-un comunicat că nouă persoane au fost ucise în trei provincii de graniță, inclusiv un băiat de 8 ani din provincia Surin.
„Un obuz de artilerie a căzut peste casele oamenilor”, a declarat Sutthirot Charoenthanasak, șeful districtului Kabcheing din provincia Surin, pentru Reuters, adăugând că autoritățile districtuale au evacuat 40.000 de civili din 86 de sate aflate în apropierea graniței către zone mai sigure. „Două persoane au murit”, a mai spus el.
În înregistrările video se putea vedea un nor dens de fum negru ridicându-se dintr-o benzinărie din provincia thailandeză vecină Sisaket, în timp ce pompierii se grăbeau să stingă incendiul.
Șase persoane au fost ucise și zece rănite la fața locului, a transmis armata thailandeză, adăugând că o altă persoană a fost ucisă în provincia de graniță Ubon Ratchathani.
„Armata thailandeză condamnă Cambodgia pentru folosirea armelor împotriva civililor din Thailanda. Thailanda este pregătită să-și apere suveranitatea și cetățenii împotriva acțiunilor inumane”, se arată în comunicat.
Cambodgia acuză o „incursiune neprovocată” a trupelor thailandeze
Armata thailandeză a afirmat că Cambodgia a trimis o dronă de supraveghere înainte de a desfășura trupe cu armament greu într-o zonă aflată în apropierea templului Ta Moan Thom.
Trupele cambodgiene au deschis focul și doi soldați thailandezi au fost răniți, a declarat un purtător de cuvânt al armatei thailandeze, adăugând că Cambodgia a folosit mai multe tipuri de arme, inclusiv lansatoare de rachete.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Cambodgia a afirmat însă că a avut loc o incursiune neprovocată a trupelor thailandeze, iar forțele cambodgiene au răspuns în legitimă apărare.
Prim-ministrul interimar al Thailandei, Phumtham Wechayachai, a declarat că situația este delicată.
„Trebuie să fim precauți”, le-a spus el reporterilor, subliniind că „vom respecta dreptul internațional”.
Apelul telefonic care a declanșat un scandal național în Thailanda
O tentativă a prim-ministrei thailandeze în funcție, Paetongtarn Shinawatra, de a detensiona situația printr-un apel telefonic cu influentul fost prim-ministru cambodgian Hun Sen a declanșat o furtună politică în Thailanda, ducând la suspendarea ei printr-o decizie judecătorească, după ce înregistrarea a fost obținută de mass-media.
Hun Sen a scris joi, într-un mesaj distribuit pe Facebook, că două provincii cambodgiene au fost bombardate de armata thailandeză.
Thailanda a acuzat săptămâna aceasta Cambodgia că a amplasat mine terestre într-o zonă disputată. Cambodgia a negat acuzația și a declarat că soldații thailandezi au părăsit traseele convenite și au călcat pe o mină rămasă din conflictele anterioare.
Cambodgia are în continuare foarte multe mine terestre rămase din războiul civil de acum câteva decenii, numărul acestora fiind de ordinul milioanelor.
Știre în curs de actualizare.