VIDEO-ȘOC Un spot video cu imagini de la măcelul din 10 august rulează zilnic pe aeroportul din Geneva

VIDEO-ȘOC Un spot video cu imagini de la măcelul din 10 august rulează zilnic pe aeroportul din Geneva

Comunitățile ”Declic” și ”Rezist Zurich” au închiriat un spațiu publicitar pe ecranele din gara aeroportului din Geneva, Elveția, pentru a rula în fiecare zi un spot cu imagini de la reprimarea violentă de către jandarmi a mitingului din 10 august din Piața Victoriei. Locația nu a fost aleasă întâmplător, la Geneva avându-și sediul Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

De altfel, spotul conține un mesaj adresat direct lui Bachelet: ”Luați o poziție fermă împotriva abuzurilor comise la adresa drepturilor omului în România”.

Pe ecranul publicitar, amplasat într-un loc cu maximă vizibilitate – lângă panourile de plecări / sosiri – rulează fotografii cu oameni loviți și gazați de jandarmi, însoțite de următoarele mesaje: ”We are not well / +100.000 peacefull citizens gassed and beaten-up in Romania / UN: Take a strog stand against human rights abuses in Romania”.

Asociatia mai afirma ca petitia prin care se solicita ONU sa ancheteze violentele din 10 august a strans peste 80.000 de semnaturi. 

Pe pagina de Facebook a comunității Declic este și o rugăminte adresată Înaltului Comisar ONU pentru drepturile Omului: ”Ms. Michelle Bachelet, take a strong stand against human rights abuses in Romania! 80.000 Romanians are asking you to act on human rights abuses against peaceful protesters in Bucharest”.

Situatia din Romania, in urma protestului din 10 august, unde jandarmii au facut uz de gaze lacrimogene in exces, fapt cercetat si de Parchetul General, s-ar putea discuta chiar in plenul Parlamentului European, in prezenta premierului Vioricai Dancila, ca urmare a unei propuneri venite dinspre Grupul Verzilor.

Propunerea initiala, formulata miercuri, ar fi presupus ca in plenul forului european sa se ia in discutie situatia de la Bucuresti saptamana viitoare, dar in cele din urma s-a mers pe o alta varianta, la inceputul lunii octombriei, potrivit unor surse consultate de Ziare.com.

Premierul Viorica Dancila a declarat vineri ca daca va fi chemata in Parlamentul European pentru a explica ce s-a intamplat la protestul din 10 augut, va merge.

"Am toata deschiderea sa merg si in Parlamentul European, si in Parlamentul Romaniei, acolo unde voi fi chemata. Dar nu cred ca este benefic nici din partea Guvernului, nici din partea liderilor politici sa ne dam cu parerea si trebuie sa lasam rezultatele anchetei sa stabileasca adevarul", a declarat Viorica Dancila, aflata in vizita la Fabrica de magiun Topoloveni. 
 
 





Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...