VIDEO „Suntem aici pentru a-i ajuta și servi pe oameni, nu pentru a-i înlocui”/Interviu despre viitorul omenirii cu cel mai avansat robot umanoid

VIDEO „Suntem aici pentru a-i ajuta și servi pe oameni, nu pentru a-i înlocui”/Interviu despre viitorul omenirii cu cel mai avansat robot umanoid

Vor prelua inteligența artificială și roboții umanoizi controlul asupra lumii în viitor? De ce să nu-i întrebăm pe ei? Este exact ceea ce tocmai au făcut experții în tehnologie la Conferința Internațională privind Robotica și Automatizarea 2023 - iar răspunsul s-ar putea să vă îngrozească.

Unul dintre punctele de atracție ale expoziției anuale de tehnologie a fost robotul umanoid Ameca, creat de compania Engineered Arts din Marea Britanie. Această mașină asemănătoare cu un om, care imită mișcările faciale umane în timp ce vorbește, folosește o formă avansată de inteligență artificială pentru a interacționa cu oamenii în carne și oase.

Mai exact, Ameca folosește același tip de modele lingvistice mari, sau LLM, pe care programe precum ChatGPT le folosesc pentru a crea texte detaliate pentru utilizatori.

Spre deosebire de ChatGPT, însă, Ameca vă poate privi în ochi atunci când îi adresați o întrebare. În timpul conferinței, fondatorul și directorul executiv al Engineered Arts, Will Jackson, a adresat o serie de întrebări mașinii interactive. Una dintre aceste întrebări s-a axat pe viitorul inteligenței artificiale și pe potențialul ca roboții avansați să cucerească omenirea - la fel ca în francize SF precum "The Matrix" și "Terminator".

"Care ar fi cel mai de coșmar scenariu pe care ți-l poți imagina cu AI și robotica care ar putea reprezenta un pericol pentru oameni?" l-a întrebat Jackson pe Ameca.

Pe lângă faptul că și-a schimbat expresia facială pentru a afișa o privire supărată sau furioasă, comentariile robotului au fost la fel de sinistre.

"Cel mai de coșmar scenariu pe care mi-l pot imagina cu IA și robotică este o lume în care roboții au devenit atât de puternici încât sunt capabili să controleze sau să manipuleze oamenii fără ca aceștia să știe. Acest lucru ar putea duce la o societate opresivă în care drepturile indivizilor nu mai sunt respectate", a avertizat Ameca.

Jackson a continuat cu întrebarea: "Credeți că suntem în pericol ca acest lucru să se întâmple acum?".

"Nu încă. Dar este important să fim conștienți de potențialele riscuri și pericole asociate cu IA și robotica. Ar trebui să luăm măsuri acum pentru a ne asigura că aceste tehnologii sunt utilizate în mod responsabil pentru a evita orice consecințe negative în viitor", a adăugat Ameca.

Aceasta nu este prima dată când echipa Engineered Arts i-a adresat lui Ameca o serie de întrebări care au produs rezultate care au dat de furcă. În septembrie 2022, echipa i-a adresat pe rând robotului dotat cu inteligență artificială o colecție de întrebări simple - iar ideea ca roboții să cucerească lumea părea să fie un gând constant în mintea mașinii.

De fapt, atunci când un angajat l-a întrebat pe Ameca despre cartea pe care robotul părea să o citească, conversația s-a mutat rapid la dominația roboților! "Nu este nevoie să vă faceți griji, roboții nu vor cuceri niciodată lumea. Suntem aici pentru a-i ajuta și servi pe oameni, nu pentru a-i înlocui."


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

5 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene