VIDEO Surpriza anului! Ucraina scoate în luptă un tanc propriu!

VIDEO Surpriza anului! Ucraina scoate în luptă un tanc propriu!

Ucraina este pe cale să lanseze primele exemplare ale unui nou tanc de luptă fabricat pe teren ucrainean, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, reatează CNN .

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, la Trilaterala România - Ucraina - Republica MoldovaFoto: Agerpres

Reznikov a postat un videoclip cu un test de conducere al noului tanc ucrainean Oplot, spunând: „Este întotdeauna o plăcere să testăm echipamentele care merg în prima linie. Dar când este vorba de echipamente ucrainene, este de multe ori mai plăcut”.

„Sunt convins că un tanc ucrainean, precum Oplot, ar trebui să fie în fruntea coaliției de tancuri”, a spus el.

Oplot a fost construit la Harkov de către producătorul de arme de stat Ukroboronprom și este dezvoltat pe baza tancului sovietic T-84.

Analiștii occidentali spun că este rapid și manevrabil și are un sistem de control al focului și protecție a blindajului mai avansat decât versiunile anterioare.

Reznikov nu a spus câte vor fi produse.

Ucraina a cerut tancuri de luptă din Vest la sfârșitul anului trecut și la începutul anului 2023. Ucrainei i s-au promis tancuri americane Abrams M1, UK Challenger și tancuri Leopard, însă logistica, pregătirea și livrarea durează mult. Antrenamentul pe tancurile Abrams este programat să înceapă luna aceasta, în timp ce antrenamentul trupelor ucrainene pe celelalte vehicule a fost deja încheiat.

Între timp, un raport de luna trecută al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale spune că Rusia a pierdut până la 3.500 de tancuri. Oficialii occidentali au spus că tancurile T-55, introduse în 1948, apar acum pe câmpul de luptă.

Ukroboronprom va construi tancuri cu Rheinmetall

Într-o altă ordine de ieri, Rheinmetall tocmai a fondat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom pentru a construi și repara tancuri în Ucraina, a informat vineri cotidianul Handelsblatt, citându-l pe directorul executiv al producătorului german de arme.

„Contractele au fost semnate”, a declarat directorul executiv Armin Papperger pentru Handelsblatt, adăugând că cooperarea va acoperi întreținerea și repararea vehiculelor blindate în Ucraina, în timp ce construcția tancurilor va fi pregătită în paralel.

Rheinmetall va deține un pachet majoritar de 51% în noua companie și va asigura managementul, a adăugat Handelsblatt.

Compania germană se așteaptă să semneze în zilele următoare contracte pentru încă două asociații mixte, pentru muniție și apărare aeriană, potrivit Handelsblatt.

„Ucraina va beneficia de un transfer cuprinzător de tehnologie, precum și de o furnizare pe termen scurt de echipamente militare din Germania”, a declarat Papperger pentru Handelsblatt.


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”