VIDEO Surpriză de proporții pe frontul din Ucraina!/Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în sud, unde speră să elibereze Hersonul!/Soldații ucraineni ard echipamentele ocupanților

VIDEO Surpriză de proporții pe frontul din Ucraina!/Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în sud, unde speră să elibereze Hersonul!/Soldații ucraineni ard echipamentele ocupanților

Armata ucraineană spune că a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sud și a susținut progrese semnificative în direcția Hersonului, relatează CNN.

Presupus tanc rusesc distrus de ucraineni la Herson Foto: Captura Twitter

Serhii Hlan, un oficial din cadrul consiliului regiunii Herson, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Berîslav”.

Hlan a susținut de asemenea că unitățile ucrainene „au rupt gruparea inamicului în două părți și chiar au încercuit gruparea inamicului din Davîdiv Brid”.

Davîdiv Brid a fost în prima linie de săptămâni și a devenit o cale de evacuare pentru civilii care încercau să părăsească Hersonul, care era atacat.

Armata ucraineană a publicat un videoclip cu lovituri de artilerie, pretins împotriva pozițiilor rusești.

„Soldații ucraineni urmăresc și ard echipamentele ocupanților pe pământurile din regiunile Herson și Nikolaiev”, se spune. "Herson, rezistă, suntem aproape!"

Formațiunile armatei ucrainene, sprijinite de obuzierele occidentale M-777 de 155 mm, au traversat râul Inguleț în apropierea orașului Davidiv Brid, situat la 80 km nord-est de Herson. Rușii au fost respinși și s-au repliat în trei orășele situate la câțiva km sud-vest, unde încearcă să își consolideze noi poziții de apărare.

Este posibil ca Brigada 5 Tancuri ucraineană să fi condus asaltul. Această brigadă, cu aproximativ 100 de tancuri T-72, a asigurat timp de trei luni protecția orașului-port strategic Odesa, împotriva unui posibil desant aero-naval rus.

Dar, după ce rușii au înregistrat pierderi importante de nave în Marea Neagră, Odesa nu mai pare într-un pericol imediat de atac de pe mare, iar tancurile Brigăzii 5 s-ar fi putut deplasa spre est pentru a se alătura luptei din jurul Hersonului.

De la Davidiv Brid până la Herson este un drum lung, iar pentru ucraineni trecerea râului este un prim pas în ceea ce ar putea fi o contraofensivă anevoioasă. Dar recompensa merită efortul și costurile, întrucât Kremlinul este nerăbdător să organizeze la Herson un pseudo-referendum în baza căruia să declare orașul și împrejurimile sale teritorii independente apărate de Rusia sau chiar direct teritorii aparținând Rusiei.

De cealaltă parte, autoritățile ucrainene sunt la fel de dornice să împiedice această lovitură de propagandă, prin eliberarea orașului și a celor 290.000 de locuitori ai săi, eliminând astfel și o parte din presiunea asupra orașelor libere din sud, Nicolaev și Odesa.

Momentul contraofensivei Ucrainei este interesant, pentru că efortul principal al Kremlinului s-a concentrat în ultimele săptămâni în est, unde a direcționat cele mai bune dintre cele aproximativ 110 grupări tactice de nivel batalion rămase în Ucraina.

Luptele din est sunt dure și sângeroase. Trupele și mercenarii ruși care atacă la sud de Liman și la nord de Popasna înaintează încet printr-o fâșie de teren controlată încă de ucraineni, legată la est de orașul Severodonețk, ultima fortăreață a Kievului de pe malul îndepărtat al râului Doneț.

Moscova își propune în mod clar să încercuiască Severodonețkul, să izoleze și să distrugă garnizoana cu mii de locuitori și militari, apoi să anunțe o victorie în regiunea Donbas.

„Dacă Rusia ar reuși să controleze această zonă, ar fi foarte probabil văzută de Kremlin ca o realizare politică substanțială și ar fi prezentată poporului rus ca justificând invazia”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Dar asaltul rus asupra bravului Severodonețk ar putea avea un preț pentru campania militară mai largă a Rusiei. Este posibil ca rușii să fi slăbit apărarea în sectorul Herson. Pe măsură ce mai multe dintre cele mai bune trupe și tancuri s-au mutat spre nord-est, spre Donbas, Kremlinul a completat cu tancuri T-62, vechi de 60 de ani, forțele epuizate din sud.

Tancurile T-62 vor fi extrem de vulnerabile la armele antitanc, iar prezența lor pe câmpul de luptă evidențiază lipsa de echipamente moderne gata de luptă cu care se confruntă Rusia.

Cât de departe și cât de repede pot înainta ucrainenii spre Herson rămâne de văzut. Terenul deschis este dificil pentru orice ofensivă, iar rușii au avut timp să sape tranșee. Rușii se pregătesc pentru un conflict prelungit în această zonă și se vor strădui să respingă contraofensivele ucrainene.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /