VIDEO Tăriceanu propune includerea provocărilor reprezentate de statul paralel în Strategia de Dezvoltare Durabilă a României

VIDEO Tăriceanu propune includerea provocărilor reprezentate de statul paralel în Strategia de Dezvoltare Durabilă a României

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat oportunitatea includerii în Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României a provocărilor reprezentate de "statul paralel, statul ocult".

"Strategia de Dezvoltare Durabilă trebuie actualizată cu Agenda 2030 a ONU. (...) Doresc, însă, să fac referire la cea mai importantă provocare pentru România, fără de care atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă nu poate fi posibilă. Este o provocare specifică României, care, din păcate, nu a scăpat definitiv de practicile specifice regimului comunist. Nu am cuprins această provocare în strategia din 2008 dintr-un motiv foarte simplu, pentru că nu mi-am imaginat că România nu s-a desprins definitiv de trecutul ei. (...) Mă refer la ceea ce vedem astăzi cu toții, și anume statul paralel, statul ocult care pune sub semnul întrebării principiile democratice fundamentale, cum ar fi exercitarea puterii de către cetățeni, prin intermediul reprezentanților aleși prin vot, adică al Parlamentului, sau separația puterilor în stat sau ceea ce numim global statul de drept", a declarat Tăriceanu, marți, la Palatul Victoria, la evenimentul "Pentru un viitor sustenabil.

Președintele Senatului a adăugat că "existența unui stat paralel dinamitează obiectivele de dezvoltare durabilă ale României cel puțin din două puncte de vedere".

"Mă refer, în primul rând, la abuzurile asupra cetățenilor și la nerespectarea drepturilor și libertăților acestora. Un stat în care cetățenii se tem, în care cetățenii sunt ascultați, în care oamenii de afaceri sunt obiectul unor anchete abuzive este un stat care, evident, descurajează inițiativa și blochează dezvoltarea. În al doilea rând, mă refer la încălcarea principiului separației puterilor în stat. În ultimii ani constat o tendință îngrijorătoare de a se exercita presiuni nepermise asupra Parlamentului, cât și a Guvernului, prin metode, unele represive, deja cunoscute și validate: dosare fabricate, cătușe, încercări de compromitere prin justiție televizată, încarcerări nejustificate, în fine, folosirea diviziei presă a statului paralel. (...) Ceea ce a început ca o luptă legitimă împotriva corupției s-a transformat într-o luptă acerbă pentru putere (...) în care se încearcă acapararea puterii, dar prin metode nedemocratice și ilegitime", a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a adăugat, printre altele, că se încearcă reducerea la tăcere a unor parlamentari și blocarea unor proiecte de lege, cum ar fi reformarea Justiției.

"Cu siguranță, în aceste condiții, capacitatea Guvernului și Parlamentului de a-și exercita rolul prevăzut de Constituție este mult redusă. Discuția despre politici publice și strategii guvernamentale pentru dezvoltare durabilă devine fără obiect, dacă cei care ar trebui să le pună în practică și să le adopte se tem că vor deveni și ei ținte.(...) Vă îndemn să reflectăm asupra acestor aspecte și inclusiv la oportunitatea includerii lor într-o formă actualizată a Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă", a mai afirmat președintele Senatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...