VIDEO Toader, MĂCELĂRIT în Parlamentul European! „Am aflat că vreți să anulați 100 de condamnări penale.”

VIDEO Toader, MĂCELĂRIT în Parlamentul European! „Am aflat că vreți să anulați 100 de condamnări penale.”

Toader, MĂCELĂRIT în Parlamentul European! „Am aflat că vreți să anulați 100 de condamnări penale.” Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si Carmen Dan, ministrul de Interne, au fost audiati in cadrul Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European. Mai mulți europarlamentari și-a declarat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă în România. „Corupția este antiteza a ceea ce înseamnă UE. Ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum guvernul dvs s-a lansat asupra cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt europeni pasionați. Nimeni nu-i va lăsa de izbeliște”, a susținut eurodeputata Roberta Metsola(PPE), care l-a întrebat pe Tudorel Toader dacă va ține cont de raportul Comisiei de la Veneția.

Comisarul.ro transmite in format LIVETEXT declaratiile:

11:23 - Emilian Pavel (PSD): "Eu nu am intrebari. Am studiat programul dumneavoastra si este foarte bine. Eu am luat cuvantul pentru ca cea care a vorbim inaintea mea (Monica Macovei, n.red.) este un fost procuror comunist. Ea cand era ministru al Justitiei a adoptat Codurile Penale in Guvern fara dezbatere in Parlament.

CCR le-a declarat neconstitutionale. Adica impotriva Costitutiei Romaniei din 2003. Aceasta fost deputat european in curand isi propune sa vina si sa minta in fata Parlamentului European fara rusine. Eu aveam 6 ani la Revolutie, cand ea era procuror comunist. Intai sa ne uitam cine vorbeste. Succes domnului ministru".

11:11 - Monica Macovei (independent): "Poporul roman merita stat de drept. Romanii au facut multe proteste in strada. Pentru o Presedintie de succes trebuie incredere. Statele membre trebuie sa aiba incredere in dvs. Poporul roman merita statul de drept, a spus-o ieri si vicepresedintele CE Jyrki Katainen.

- Vreti sa dati o ordonanta neconstitutionala. Va asumati efectele acestei amnistii mascate?

- Spuneti ca vreti sa extindeti efectele Parchetului European si catre antiterorism. Lupta antifrauda inca nu functioneaza, vrem sa-i deturnam obiectivul de la fraudele europene? Aveti vreun interes?"

11.03 Judith Sargentini (Verzi): Se conduce prin ințiativa exemplului. Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană. Cum veți aborda la consiliu procedura de articol 7 pentru Polonia și Ungaria?

10.59 Sophie in 't Veld (ALDE): Imi exprim ingrijorarea fata de starea statului de drept din Romania. Sistemul european va functiona doar daca toate statelemembre adera la aceleasi principii. Este esential ca politiciile dumneavostra sa fie in standardele europene. Am aflat ca vreti sa anulati 100 de condamnari penale.

Vreau sa stiu, Guvernul dumneavostra va tine cont de recomandarile Comisiei de la Venetia?

10:53 - Helga Stevens (Grupul ECR): "Ne ingrijoreaza acum cel mai tare situatia din Romania. Tinem cont de independenta sistemului judiciar. Am studiat indeaproape ce s-a intamplat in tara dumneavostra. Va cerem sa nu luati nicio masura care ar legaliza coruptia!

Am vazut cum s-a intamplat asta pana acum. Raportul MCV pentru Romania a fost cel mai critic din toate timpurile.

Dorim sa aflam cum raspundeti la criticile exprimate fata de politica dumneavoastra?
Vrem sa stiti cum reactionati la MCV!"

10:50 - Roberta Metsola (PPE) i se adreseaza lui Toader: "Coruptia este antiteza a ceea ce inseamna Uniunea Europeana. Aveti o problema in tara la voi. Am vazut cum cetatenii romani au fluturat cu pasiune steagul european in frig. Am vazut cum Guvernul dvs a intervenit impotriva unor cetatateni care protestau pasnic. Vreau sa spun foarte clar ca aici nimeni nu-i va lasa de izbeliste.

Am vazut ca mii de detinuti au fost eliberati in ultima perioada. Considerați ca sunt inchisorile supraaglomerate? Nu trebuie create noi facilitati, in loc sa eliberati detinutii?

De ce recomandari MCV ati tinut cont? Garantati ca nu veti face noi modificari legislative impotriva recomandarilor MCV?"

Josef Wiedenholzer (S&D): În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obtineti progres. Cum vă comportați în legatura cu procedurile față de Ungaria și Polonia?

10:45 - Tudorel Toader si-a inceput prezentarea cu multumiri la adresa Parlamentului European, Comisiei LIBE si Presedintiei Austriei.

Ne dorim o colaborare stransa cu Parlamentul European, doar impreuna ne putem atinge obiectivele. Nu ne vom abate de la regulamente.

Sigur vom apela la metoda consensului unde este nevoie.

Trebuie sa sporim incredrea cetatenilor in actul de justitie, in proiectul si viitorul UE.

Urmeaza o perioada cu provcari. Impreuna cred, sunt convins, ca le vom depasi.

Dorim o presedintie eficienta, bazata pe stransa colaborare, o presedintie orientata spre rezultate.

Nu ne vom abate de la principiile generale directoare, respect fata de valorile comune, fata de drepturile si valorile fundamentate, fata de statul de drept. Vom respecta sistemele juridice diferite ale statelor.

Voi face trimitere la ordinele si regulamentele privind cadrul juridic de desemnare a reprezentantilor legali in scopul obtinerii de probe electronice in cadrul penal.

Eu consider deosebit de important acest dosar, in conditiile in care avem o criminalitate transfrontaliera tot mai extinsa, avem recunosterea hotararilor judecatoresti din statele membre, avem nevoie si de o colaborare stransa la urmarirre penala.

Trebuie sa dam prioritate interesului general, fara a face o intruziune in libertatile private.

In ceea ce priveste Parchetul European, nevoia infiintarii acestuia este atat de evidenta incat nu sunt necesare argumente suplimentare. Avem cate 3-4 judecatori europeni, avem in legislatiile nationale prevederi legale privind protectia intereselor euopene. Daca acest fenomen urca la nivel european, si international, combaterea acestui fenomen trebuie sa urce la nivel european. Trebuie sa punem in aplicare acest regulament.

In mandatul urmator va fi desemnat procurorul european sef. Pana pe 31 martie trebuie sa trimitem propuneri. In paranteza, Romania declanseaza procedura. Trebuie sa pornim acest parchet pana in noiembrie 2019.

Presedintia Romaniei va sustine extinderea competentelor acestora, pana la combaterea terorismului. Daca abordam terorismul, vom aborda si spalarea de bani si alte infractiuni.

Un alt dosar: combaterea fraudei si a mijloacelor de frauda.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”