VIDEO Turcia: Poliţia a reţinut 159 de persoane la protestele din Istanbul împotriva rectorului numit de Erdogan

VIDEO Turcia: Poliţia a reţinut 159 de persoane la protestele din Istanbul împotriva rectorului numit de Erdogan

Poliţia a reţinut luni 159 de persoane la protestele împotriva numirii de către preşedintele Erdogan a unui nou rector la prestigioasa Universitate Bosfor din Istanbul, potrivit unei informări a biroului guvernatorului metropolei, transmite Reuters.



Studenţii universităţii au început protestele în urmă cu aproape o lună, criticând caracterul nedemocratic al numirii lui Melih Bulu în funcţia de rector. Şi profesori ai universităţii şi-au manifestat dezacordul faţă de această numire.

Luni, protestatarii care au scandat lozinci precum 'Poliţia, afară' şi 'Universităţile sunt ale noastre' s-au încăierat cu forţele de ordine.

Într-un comunicat, biroul guvernatorului oraşului Istanbul a anunţat că 159 de persoane au fost reţinute pentru 'nu au pus capăt demonstraţiilor din faţa Universităţii Bosfor în pofida avertismentelor', precizând totodată că a fost deschisă o anchetă.


Foto: (c) SEDAT SUNA/EPA


Anterior, peste 100 de poliţişti s-au adunat la intrarea principală a campusului universitar. Studenţilor le-a fost permisă intrarea după verificarea actelor de identitate, dar nu şi altor persoane, printre care mai mulţi parlamentari, în principal membri ai formaţiunii politice pro-kurde HDP.

Trotuarele căilor de acces spre universitate au fost îngrădite şi au avut loc câteva ciocniri minore după ce unii protestatari au început să cânte, îndreptându-se spre baricada poliţiei.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a criticat pe Twitter reţinerea protestatarilor şi i-a cerut rectorului Bulu să demisioneze.

Foto: (c) SEDAT SUNA/EPA


Primarul CHP al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a declarat că a vorbit cu autorităţile pentru a stabili un dialog între aceştia şi protestatari, adăugând că se va întâlni marţi cu studenţii.

Bulu, care a candidat pentru a fi ales pe listele partidului de guvernământ AKP al preşedintelui Erdogan la alegerile parlamentare din 2015, este primul rector numit din afara unei universităţi după lovitura militară de stat din 1980.

Protestatarii au cerut, de asemenea, eliberarea a patru persoane care fuseseră reţinute după ce au postat pe reţelele de socializare imagini cu un tablou ce amesteca iconografia islamică sacră cu simboluri LGBT.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că patru 'perverşi LGBT' au fost reţinuţi, în timp ce preşedintele Erdogan a lăudat luni tineretul din partidul său pentru 'că nu este ca tineretul LGBT'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...