VIDEO Un gaz prezent pe Terra, detectat în atmosfera planetei Venus (studiu)

VIDEO Un gaz prezent pe Terra, detectat în atmosfera planetei Venus (studiu)

Oamenii de ştiinţă au constatat ''prezenţa aparentă'' a fosfinei, un gaz existent pe Terra în straturile de nori ale planetei Venus, şi încearcă să afle dacă substanţa provine de la un proces încă necunoscut sau de la o formă de viaţă, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature astronomy, potrivit AFP.

Este pentru prima dată când această substanţă este detectată pe una dintre cele patru planete telurice din sistemul nostru solar, ''fără să punem Terra la socoteală'', a precizat pentru AFP Jane S. Greaves, profesor de astronomie în cadrul Universităţii Cardiff, conducătorul studiului.

Fosfina a fost detectată în urma observaţiilor asupra atmosferei planetei Venus cu ajutorul a două radiotelescoape. Aceasta ''ar putea proveni în urma unor procese necunoscute de fotochimie sau geochimie sau, prin analogie cu producţia biologică a fosfinei pe Terra, graţie prezenţei vieţii'', explică studiul. Găsim acest compus în planetele gigantice gazoase ale sistemului solar, dar nu este de origine biologică.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu